Yacht Expert
Yacht Expert
 
RO   EN
 
 
 
Ce ati alege:
Cumpararea unei barci de 100.000 euro si navigarea in apele romanesti
Petrecerea vacantelor in sistem chartering
 
Facebook
 
       

 


Kayaking în orice sezon


Pasiunea pentru apă și pentru kaiaking nu cunoaște limite legate de anotimp sau de condiții meteo. Adrian Lipolit, maestru al sportului, ne relatează experiențele sale de la începutul primăverii.


De la inceputul lunii februarie am așteptat ziua în care să ies pe lac, să fac inaugurarea sezonului.

M-am amăgit cu prognoza meteo și am început pregătirea kayakului: l-am scos de pe rastel, l-am curățat de praf, i-am verificat starea accesoriilor și….am început să fac planuri.

Cu un an în urmă, în aceeași perioadă, aveam deja nenumărate câteva ieșiri împreună cu Helmut, partenerul meu.

Anul ăsta degeaba am încercat gheața de pe Snagov – nici o șansă. Am împărtășit dezămagirea cu sportivii din echipa Olimpică de kayac și canoe. Diferența este că pentru mine este doar o pasiune, pe când pentru ei fiecare zi de antrenament pe apă contează în cursa pentru medaliile din competițiile internationale.


Neașteptat, pe 1 Martie, am reușit să ma strecor printre sloiurile de pe lac. Cei care-mi împărtășesc pasiunea înțeleg cât de mare mi-a fost bucuria.

După o iarnă cu zăpezi abundente și temperaturi cu mult sub zero grade, primele semne ale primăverii sunt un motiv de bucurie. Ne-am făcut planuri timp de câteva luni, și în sfârșit putem să ne lansăm pe ape.

Pentru fiecare dintre noi primăvara are o semnificație specială.

Pentru pasionații padelei și ai pagaiei înseamnă revenirea pe ape în mijlocul naturii înflorite și cu suficientă apă în râuri pentru coborări.

Martie

După cum evoluează vremea puține sunt șansele să considerăm luna Martie ca fiind potrivită pentru începutul ieșirilor regulate.

Acum când scriu acest articol iarna are o nouă răbufnire de orgolii și norii se scutură de (sper) ultimele ninsori.

Mai degrabă Martie este luna în care ne pregătim echipamentul pentru sezon. Eventual completarea lui cu ce ar putea să ne lipsească sau cu noutățile sezonului pe care ni le pregătesc producătorii.

Aprilie

Aprilie și Mai sunt lunile pasionaților de white water.

În România topirea zăpezilor aduce după ea un nivel al râurilor tocmai potrivit pentru coborâri cu kayakul sau pentru rafting. Dacă în Slovenia, Austria, Cehia sau Germania white water se poate practica tot anul, la noi trebuie să ne mulțumim cu un sezon redus până la luna Iunie. Cu puțin noroc pe unele râuri ne putem "întinde" până spre August.

Nu vă lăsați păcăliți de soarele de primăvară! Apele sunt încă reci fie că veți coborâ pe râuri sau veți face o tură pe un lac sau în Delta.
Pregătiți-vă să vă echipați corespunzător: neopren, fâș pentru vânt, vestă de salvare și cască de protecție dacă coborâți pe râuri repezi. O ultimă recomandare pentru siguranța voastră: evitați să ieșiți singur: natura este uneori surprinzătoare și mereu veți avea nevoie de o mână de ajutor.

Acum câțiva ani, cu o săptămână înainte de Paște, am încercat Dâmbovița la ieșirea din Rucăr – Bran de unul singur. A fost o zi minunată pănă când m-am răsturnat din cauza unui copac căzut de-a curmezișul râului și barca mi-a fost luată de curent. Am recuperat-o destul de repede, nu însă și padela, ca să-mi continui tura. În afară de adrenalină, sperietură și senzația de "lost" mi-a fost greu să împărtășesc cu cineva experiența: toți mi-au zis că mi-am pierdut mințile. Și totuși, puteți să vă închipuiți ce prezență inedită am fost pe străzile din Stoenești ud leoarcă și cărând un kayak rosu pe umăr? La ora la care sătenii ieșeau din biserică, după slujba de Florii. Păcat că nu a avut cine să-mi facă poze...

Mai

Dacă începeți să iesiți pe lacuri din Aprilie, cu siguranță din luna Mai veți întâlni mai mulți pasionați în escapadele voastre.

Îmi amintesc de anii în care practicam sportul de performanță: în fiecare weekend din luna Mai aveam programat un concurs, un campionat sau cupa unui club.

Mi-am păstrat obiceiul și de când am trecut la amatori. În fiecare sâmbătă sau duminică fie am organizat o tură pentru curioși, fie o excursie pentru o zi sau mai multe.

Îmi amintesc cu plăcere pregătirile pentru coborârile cu canoea în Deltă de la Tulcea până la Sulina sau Sfântu Gheorghe sau de cele pe Bistrița sau Olt din perioada când eram student.

În amintirea acelor vremuri mi-am propus să reeditez în luna Mai un traseu care de pe acum se anunță memorabil. Pregatiți-vă că în numărul viitor să aveți parte de jurnalul acestei călătorii și de imaginile Deltei în prag de vară.


 
HOMEREVISTAGALERIE FOTO
Copyright © 2017 AutoExpert Consult
Revista AutoExpert - Partenerul tau auto