Yacht Expert
Yacht Expert
 
RO   EN
 
 
 
Ce ati alege:
Cumpararea unei barci de 100.000 euro si navigarea in apele romanesti
Petrecerea vacantelor in sistem chartering
 
Facebook
 
       

 


Kite Surfing - la graniţa dintre aer şi apă

Kitesurfingul este un sport extrem și pentru a fi practicat este necesară o stare bună de sănătate și ceva abilități de atlet. Nu există limită de vārstă și nu este necesar brevet, dar este mai sigur să se ia parte la un curs de inițiere pentru a se evita accidentările.


Ce īnseamnă Kite surfing?
Kitesurfing sau kiteboarding reprezintă ultima modă īn materie de sporturi extreme. Ideea de a folosi puterea vāntului pentru a mări viteza de deplasare și de a sfida gravitația a devenit o provocare pentru surferii īmpătimiți.

Acest sport se aseamănă cu schiul nautic, dar, īn locul unei ambarcațiuni, sportivul este tras de un așa zis zmeu (kite) cu ajutorul căruia poate atinge viteze de peste 50 km/h și poate „zbura" pānă la altitudini de 10 m pentru cāteva secunde.

Este un sport relativ recent, ce a apărut la īnceputurile anilor '90 īn insulele Hawaii, fiind creat de cāțiva windsurferi pasionați și de zborul cu parapanta. Deși kitesurfingul nu a fost un sport foarte popularizat pānă acum 6-7 ani, īn ultima perioadă a luat amploare, chiar și printre vedetele autohtone. Iarna, cānd vremea nu mai permite surful, se poate practica snowkite, iar la distanță de malul mării puteți īncerca și kiteboarding, ce merge pe același principiu, doar că folosește un fel de skateboard īn locul plăcii de surf.

Zmeul este de fapt un fel de parapantă mai mică și este dimensionat īn funcție de vānt, de greutatea și experiența sportivului. Acesta este manevrat cu ajutorul unei bare de control și este prevăzut cu o brățară de siguranță, ce coboară automat zmeul īn momentul īn care bara de control este eliberată, pentru a nu urca la īnălțimi periculoase.

Sport periculos
Practicarea unui sport extrem, inclusiv kitesurfing implică anumite riscuri. Conștientizarea lor și cunoașterea amănunțită a metodelor de prevenire scade procentajul accidentelor.

Echipamentul inadecvat poate pune īn pericol sportivul. Alegerea unei dimensiuni corecte a zmeului previne unele riscuri create de echipament. Dacă este aleasă o dimensiune greșită pentru anumite condiții meteo și de vānt, surferul poate pierde stabilitatea și controlul, mai ales asupra vitezei și a puterii zmeului. Este bine să luați īn seamă sfaturile unui instructor pentru alegerea unui zmeu adecvat īn funcție de starea vremii și de vānt. Puteți totodată să trageți cu ochiul la ce folosesc kiterii mai experimentați.

Dacă nu aveți echipamentul potrivit mai bine renuntați la kitesurf īn acea zi, pentru că riscul de rănire este mare. Vremea rea poate crea riscuri inutile pentru sportiv. Ploaia, furtunile și valurile mult prea mari au șanse să devină fatale pentru un kitesurfer. Vizibilitatea devine scăzută, iar, odată ce a căzut, zmeul nu mai poate fi ridicat așa că este aproape imposibil să ajungeți la mal fără ajutor. Riscul de īnec este mare și este mai bine să practicați acest sport doar pe vreme bună.

Prezența salvamarilor este un motiv īn plus să vă simțiți īn siguranță cānd practicați acest sport extrem. Este bine să fiți asistați la nevoie de oameni special pregătiți pentru a vă salva īn caz de pericol.

Ciocnirile īntre kiteri pot crea și ele accidentări. Acestea pot fi evitate prin păstrarea unei distanțe optime īntre surferi și prin evitarea aglomerațiilor. Pentru a nu pune pe nimeni īn pericol este bine să nu practicați kitesurfing īn zonele unde plaja e foarte populată.Cāt mă costă să practic acest sport?
Echipamentele necesare practicării kitesurfing-ului pot fi īnchiriate sau pot fi cumpărate. La īnceput este recomandată īnchirierea echipamentului, pentru a nu cheltui o sumă semnificativă īnainte de a fi convinși că este sportul potrivit. Prețul pentru īnchirierea unui echipament complet poate varia īntre 50 și 100 euro pe zi.

Prețurile pentru un echipament complet īncep de la 1000 de euro, dar pot ajunge să coste cāt un autoturism de buget.

Zmeul, elementul cheie īn acest sport, are un preț ce īncepe de la 500 de euro și poate fi ales īn funcție de viteza vāntului īn zona unde este folosit, experiența și greutatea sportivului.

Plăcile au și ele un design special pentru acest sport și se găsesc la prețuri ce īncep de la 400 de euro. Un element absolut necesar pentru kitesurfing este vesta de salvare, ce trebuie să fie rezistentă și să prezinte flotabilitate sporită. O astfel de vestă se vinde īn Romānia la aproximativ 150 de euro, dar merită fiecare eurocent pentru că vă poate salva viața sau vă poate scăpa de accidentări periculoase.


Un avantaj al acestui sport nautic este transportul echipamentului, un SUV sau un autoturism mai spațios, pregătit cu un portbagaj extern pentru transportul plăcii fiind suficient.

Cum īnvăț să practic kitesurfing?
Un curs de inițiere pentru kitesurfing durează cāteva ore și costă aproximativ 150 de euro. Īn acest curs, elevul se poate acomoda cu manevrarea zmeului pe uscat, și poate afla principiile de bază ale kitesurfing-ului. Mai departe există și cursuri pentru avansați, iar īn final pentru a deveni instructori. Majoritatea instructorilor sunt oameni care fac acest lucru īn primul rānd din pasiune și abia apoi pentru bani.

Pentru a fi convinși că primiți o instrucție de calitate oriunde īn lume participați la aceste cursuri, căutați centre de pregătire afiliate IKO (International Kiteboarding Organization), o autoritate īn acest domeniu.

Unde īl pot practica īn Romānia, unde īn Europa?
Īn Romānia, kitesurf se practică intens pe o bucată de plajă dintre stațiunea Mamaia și Năvodari, locație unde veți găsi și echipamente sau instructori. Un vānt bun poate trimite kitesurferii și spre granița cu Bulgaria, īn Vama Veche.

Comunitatea kitesurfer-ilor a creat pagina de web www.kitebeaches.com, unde sunt prezentate locurile de kite din īntreaga lume.

Pentru turiștii romāni, accesibile, ca distanță și buget sunt plajele din Bulgaria, de la Burgas, Grecia, cu insulele Rhodos și Corfu sau Spania unde puteți „zbura" īn Mallorca, Ibiza sau Valencia.

Pentru a nu rata o astfel de vacanță extremă este bine să consultați cu atenție prognoza meteo īnainte de a pleca spre destinație. 
HOME • REVISTA • GALERIE FOTO
Copyright © 2017 AutoExpert Consult
Revista AutoExpert - Partenerul tau auto