Totul funcționeză mult mai bine în spațiile comune când toată lumea își folosește bunul simț și respectul pentru ceilalți.
A observa regulile locului este cu atât mai important cu cât sunt mai mulți oameni grupați în spații mici. Adică exact cum este o marină aglomerată sau un loc de ancoraj aglomerat.
Te poți pomeni la doar câțiva metri de petrecerile vecinului tău de ponton, de eșapamentul lui, de mirosurile din bucătărie, de cățelul lui gălăgios, de fumul de grătar sau de difuzoarele sale cu muzică. Cum poți fi tu însuți un vecin bun? Ce faci dacă vecinii tăi sunt nepoliticoși?
Multe marine au regulamente scrise cu privire la normele de conduită din incinta lor. Consultați-le! Dar afară de reguli, există o serie de gesturi care se fac sau nu se fac în virtutea eticii nautice, nu neapărat a legii. Iată mai jos câteva sfaturi în acest sens:
Intră și ieși încet din marină
Nimănui nu-i place să fie zgâlțâit de valurile unui vecin nepăsător. Oamenii încearcă să doarmă, să mănânce, să gătească sau să savureze o băutură. Ignoră acest cod nescris și vei fi marginalizat de comunitatea marinei respective.
Nu face gălăgie
Sunetul avansează ușor pe apă. Dacă te duci pe mal la cină sau după provizii, oprește generatorul(dacă ești în ancoraj), VHF-ul, muzica de la bord, alte electronice care pot face zgomot. Nu este politicos să-ți deranjezi vecinii chiar nefiind pe barcă.
Observă dacă există orar de liniște impus de marină
Marinele diferă între ele, unele sunt pentru bărci care stau perioadă îndelungată, unde poate sunt oameni care locuiesc la bord, altele sunt pentru tranzit, sau pentru charter, sau amestecate. Sunt marine unde se lasă liniștea destul de devreme, altele sunt centrul petrecerii până dimineața.Alege în funcție de ce vrei de la vacanța ta!
Curăță după tine
Depozitează echipamentul la locul lui. Nu lăsa totul împrăștiat pentru că ești prea obosit ca să mai pui la loc. Să te împiedici de o vestă de salvare lăsată pe ponton este mai puțin distractiv decât ai putea crede. Pontonul este un spațiu public, precum trotuarul străzii, nu este garajul tău.
Rezolvă problema gunoiului de o maniera potrivită. Reciclează! Nu lăsa saci cu gunoi care pot atrage insecte, șobolani, pisici sau alte animale.
Dă o mână de ajutor
Dacă ești deja legat la mal și vezi un coleg yachtman chinuindu-se să acosteze, pune paharul jos și ajută-l. Suntem cu toții în povestea asta cu yachtingul și nu este simpatic să te amuzi de stângăcia unui începător.
Nu ocupa inutil un spațiu comun
Dacă ești la cheul de alimentare, la planul înclinat, sau în alt loc de folosință comună frecventă, rezolvă ce ai de făcut și eliberează spațiul.
Acostează cu pupa la ponton
Da, este puțin mai dificilă manevra dar îți este mai ușor la plecare. Mai ales, însă, lași liber spațiul de trecere pe ponton. Valabil mai ales pentru bărcile cu etrave proeminente sau bompres.
În caz de acostare bord la bord cu altă barcă
Când treci peste barca vecinului, o faci întotdeauna prin fața catargului la veliere, sau prin partea din prova la bărcile cu motor. În orice caz nu treci prin cockpit, care este considerat spațiu al vieții private.
Scoate-ți încălțămintea și mergi cât mai în liniște!
Nu debranșa niciodată o barcă de la apă sau de la curent fără să ceri permisiunea!
Asigura-ți fungile să nu bată în catarg dacă se întărește vântul!
Dacă ai nevoie să te depasezi cu dinghy-ul, fă-o cât mai departe de bărcile vecine pentru a nu-i deranja pe ocupanții lor cu zgomotul motorului.
Bibliografie:
http://blog.slidemoor.com
www.diy-wood-boat.com
www.bateaux.com