
Situația actuală, generată de criza epidemiologică a lovit majoritatea domeniilor echomice, culturale și sportive, iar marinarii se află aici printre cele mai afectate categorii. Există însă și lucuri bune. Ne putem perfecționa ca urmare a cursurilor și webinariilor online.
Foto: arhiva
Învățăm „online” să navigăm de la maeștrii
Peter Isler – un renumit navigator american, de două ori câștigător al America’s Cup, autor de cărți și o voce cu autoritate în SUA folosește pandemia generată de Covid-19 pentru a-și vastele cunoștiințe la dispoziția celor interesați.

În prezent Isler susține o serie de webinarii pentru Asociația Americană de Sailing (ASA), pregătind totodată pentru finalul acestei luni Peter Isler’s Academy of Sailing Secrets.
Ultima sa carte “Let’s Go Sailing” – un manual despre cum să înveți să navighezi cu o barcă mică, a fost publicat anul acesta, el fiind și co-autor al best-seller-ului “Sailing For Dummies” tradus până în prezent în peste 12 limbi străine.
Lucrarea sa cea mai cunoscută rămâne însă “Peter Isler’s Little Blue Book of Sailing Secrets” cea care a servit ca sursă de inspirație pentru noua sa aventură – Peter Isler’s Academy of Sailing Secrets.
Printre temele abordate în webinariile sale, deja disponibile online, Isler atinge următoarele probleme:
- “Marine Weather 101” și “Marine Weather in the Smartphone Era”,
- “Sailing Safety – A Personal Perspective” webinar, prin care Isler îți prezintă câteva dintre aventurile sale, incluisv accidente (incluisv răsturnarea lui Rambler100 în Fastnet Race) și oferă lecții pe care le-a trăit pe propria piele despre navigația în siguranță.

O scutră căutare pe YouTube folosing keyword „Peter Isler” ne-a scos în fața ochilor numeroase experiențe de ale sale, din care am făcut o scurtă selecție:
- Starting Strategy lecture – 178K views!
- Television show: profile of C. Raymond Hunt the legendary Yacht Designer
- Keynote Lecture Introduction
Soluții de propulsie ecologice pentru super și megayachturi
Poate nu neapărat legat de zona de sailing (navigație cu vele), dar poate la fel de interesant ca și temă de discuții este preocuparea constructorilor de a veni cu soluții de propulsie „verzi”.
Această tendință am remarcat-o și la Salonul Nautic Intenațional „BOOT” de la Dusseldorf de anul acesta când foarte mulți constructori consacrați, inclusiv de veliere, dsr și numeroase start-up-uri au prezentat la rândul lor sisteme de propulsie electrice sau hibride.
Navigând pe net, am găsit însă de curând o serie de webinare gratuite, intitulate „Acum este momentul pentru yachurile verzi”
Tema discuțiilor, seriile au câte 45 de minute a fost foarte bine sintetizată de Justin Ratclife editor SuperYachtTimes.com:
„În această perioadă marcată de încălzirea globală, schimbări climatice și poluare cu plastic, este momentul să ne evaluăm gradul de eficiență și sustenabilitate ca și industrie, și nu doar că avem nevoie să fin percepuți ca o industrie responsabilă față de mediu, dar și pentru că pur și simplu acum este momentul să facem asta.”
Ce fac navigatorii români?
Nici la noi nu prea se stă degeaba deși este pauză competițională, iar activitățile de charter sunt oprite.
Cele mai active sunt cluburile de sailing, fie că vorbim despre cursuri online de navigație de competiție, regate, fie de webinarii și seminare diverse leagte de sailing.
De asemenea, școlile de navigație s-au adaptat la situație și au sesiuni online pentru cursuri, deși deoacamdată, examenele sunt suspendate de ANR. Interesant este că unele dintre ele oferă și disconturi semnificative în această perioadă. Printre cele mai active în această perioadă se numără
Profită de acestă perioadă și caută cele mai bune oferte. Îmbunătățește-ți cunoștiințele de navigație urmărind seminariile online sau află mai multe despre activitățile care te pasionează.
Pe aceeași temă te-ar mai putea interesa și:
„Miles building” – pentru cei care doresc mai multă practică de saliling
Pemisul este primul pas- dar practica este vitală pentru o vacanță de sailing reușită