Insulele Baleare

Arhipelagul insulelor Baleare, una dintre cele mai populare destinaţii turistice, cuprinde Majorca, Minorca, Ibiza, Formentera şi Cabrera, cea mai cunoscută dintre insulele mici. Aceasta din urmă găzduieşte Parcul Naţional al arhipelagului cu acelaşi nume.

In sens strict, Majorca şi Minorca sunt in su lele Baleare propriuzise, în timp ce Ibiza şi Formentera aparţin insulelor Pitiuse. În mod comun, ambele grupuri sunt indicate ca Baleare, in su le invadate de romani, de van dali, de bizantini, de arabi şi de aragonezi. Dacă trăsăturile distinctive ale insulelor Majorca şi Minorca (la nordest) sunt pe linie cu cultura Cataluniei, cele din Ibiza şi Formentara (la sudvest) au un caracter mai meridional. Minorca este mai deosebită şi poate mai puţin bătută. Peisajul este dul ce şi verde, apa cristalină şi habitatele, cu Ciutadella adă postită iată argumentele sugestive. Majorca, pe lângă faptul că este in su la capitalei Palma de Ma ior ca, este cea mai întinsă, or ga nizată şi populată. Dintre mo numentele sale, iese în evi denţă importanta catedrală go tică, sediu universitar din 1500. Ibiza şi Formentera, pri ma fiind capitală desfrânată a vieţii nocturne şi a doua cunoscută prin frumuseţea plaje lor sale sălbatice, sunt cele mai frecventate de cei aflaţi în vacanţă.

RUTE RECOMANDATE

Este clar faptul că, pentru a cunoaşte întreg arhipelagul, ar fi necesare câteva săptămâni. Itinerarul începe din Minorca, pentru a evita lunga traversare de la Majorca. Există trei porturi naturale adăpostite – Mahon este cel mai sugestiv, pentru fiordul său pro fund cu stânci ascuţite. Nu trebuie neglijat ar hipelagul intact şi sălbatic al parcului naţional din Cabrera. Atenţie numai la regulile rigide la care sunt supuse navigaţia şi ancorarea. Merită un popas şi în locurile adăpostite de vânt din Espalmador – insuliţa pe porţiunea de mare care uneşte Ibiza de Formentera. Locuri sugestive de ancorare nu lipsesc la sud-vestul Ibizei, mai ales în faţa insuliţei Vedrà. Restul coastei, deşi este prevăzută cu locuri adăpostite şi porturi, este foarte construită. Dacă aveţi timp să vizitaţi Majorca, cea mai mare şi dezvoltată dintre in sule, coasta nord-vest nu este protejată, dar, din păcate, nu se poate ajunge la ea. Porturi şi structuri se găsesc pe restul insulei, chiar dacă găsirea unor colţuri izolate este aproape imposibilă.

Date utile

Pentru cei care: nu dispreţuiesc vântul, apreciază spiritul spaniol cel mai autentic, inclusiv viaţa nocturnă şi aglomerarea.

Baze: Palma de Maiorca

Flote: spaniole, conectate cu principalii operatori italieni. Structuri la sol: optime

Meteo: în general, vara condiţiile sunt liniştite. Vântul predominant bate de la SE cu o intensitate cuprinsă între 5 şi 15 noduri. Când bate mistralul, coastele de nord devin impracticabile.

Permis nautic: cerere. Alte documente: permis de intrare şi acostare la parcul naţional din Cabrera de solicitat instituţiei competente.

Sosire: 1. Cu feribotul: de la Genova, Livorno şi Civitavecchia la Valencia şi Barcelona, legate la rândul lor de insulele arhipelagului. 2. Cu avionul: via Barcelona, Valencia prin aeroporturile din Majorca, Minorca şi Ibiza.

Informaţii: www.iberia.com; www.alitalia.it; www.turismospagnolo.it

Adaugati comentariu