Permisul este primul pas, dar practica este vitală pentru o vacanță reușită de sailing

Tocmai ce ai terminat cursurile unei  scoli de sailing și ești proaspătul posesor al unui „plastic” pe baza căruia aproape orice companie de charter dintr-o zonă turistică poate sa-ți încredințeze un velier pentru o săptămână. Bucata de plastic atestă fie că ai fost cursantul unei școli din România, de tip ICC, fie că ai urmat cursurile unei școli internaționale de tipul RYA sau MCA, dar este oare suficient?

Continuăm seria de articole realizate de YachtExpert împreună cu Capetan Club pentru promovarea sailingului de agrement și a practicii de charter cu scopul de a oferi viitorilor skipperi, proaspăt absolvenți ai școlilor de navigație, posibilitatea de a avea întreaga paletă de informații și know-how despre această activitate.

De această dată am abordat problematica practicii de sailing cu Andrei Perju, trainer Capetan, care cu multă răbdare și amabilitate ne-a subliniat importanța practicii de sailing și mai ales  de ce este vitală această practică, înainte de a fi pentru prima dată skipper sau după o pauză mai lungă.

Practica de sailing
Practica de sailing

Cum dobândești încredere?

„Fiecare școală are particularitățile ei, dar deși se pune accentul pe aproximativ aceleași lucruri – chiar dacă metoda de predare uneori diferă sau este adaptată unui anumit tipic – rezultatul este mai mult sau mai puțin acelasi: imposibilitatea de a asimila atât de multe informații într-un timp scurt, astfel încât să dobândești încrederea necesară pentru a fi, în majoritatea cazurilor, în siguranță”

Ce inseamnă siguranța?

„Înseamnă că dacă te duci direct într-o marină aglomerată cu plasticul proaspăt scos din țiplă, șansele pentru a avea o saptamana de charter cu adevărat relaxantă sunt minime.

Relaxarea și plăcerea unei săptămâni de charter vin cu timpul, cu experiența și cu practica acumulată. Așadar se întrevăd două abordări:pe de o parte una heirupista (cumva tipic balcanică exclusiv autodidactă), dar  și una mai conservatoare (autodidactă, cu traininguri dedicate ).”

Să detaliem puțin cele două abordări:

„Ambele abordări comportă avantaje și dezavantaje; abordarea heirupista – nimic nu se compară cu experiența pe propria piele, numai că riscurile sunt foarte mari și de cele mai multe ori te bazezi pe noroc chior.

Pentru cei mai conservatori – perioada de asimilare și fixare a cunoștințelor este mai mare, apar costurile suplimentare generate de trainingurile de specialitate, dar cel puțin așa se obține o siguranță sporită și o evoluție progresivă și solidă.”

Care sunt posibilitățile de practică?

„În privința opțiunilor de practică pentru proaspeții posesori de brevet, acestea nu sunt foarte multe și le putem împărți în două, la randul lor cu plusuri si minusuri.

Avem varianta din România cu plecare din marinele noastre  – Tomis, Mangalia, Limanu – unde putem se face practica adaptată particularităților locale, adică plecare/venire cu mooring, manevrarea ambarcațiunii cu motor în marina/larg și tot ceea ce ține de sailing (care uneori pe Marea Neagră poate reprezenta o practică intensă, aceasta și în funcție de trainer, curricula școlii respective).

Suna bine, numai ca, ce să vezi, există sailing și în afara României, iar condițiile sunt și ceva mai complexe și mai potrivite pentru viitoarea activitate de charter a skipperului.”

Exista acum module de practică în Grecia dedicate celor ce își doresc să închirieze yachturi în zone de charter – cele mai accesibile fiind Grecia, Turcia, Croația – care presupun plecări din marine cu sute de ambarcatiuni, zeci de pontoane plutitoare și un trafic asemanator cu Piata Unirii luni dimineață.

Pe lângă plecări, adăugăm și preluarea barcii, instructajul echipajului, pregatirea saptamanii, interpretarea vremii, tehnici de ancorare adaptate itinerariului propus, pregătirea în caz de evenimente neprevăzute, stăpânirea manevrelor bărcii cu vele, stăpânirea manevrelor bărcii pe motor și întoarcerea vineri seara în marină, tu impreuna cu celelalte sute de yacthuri ce își termină săptămâna de sailing de-o dată cu tine.

Deși poate suna intimidant, există programe și școli care vin și ajută la prezentarea, descrierea și punerea în practică a tuturor celor enumerate mai sus și chiar mai mult de atât.

Însă, trebuie avut în vedere că, simpla prezență la genul acesta de sesiuni sau săptămâni de practică nu este suficientă pentru dobândirea încrederii sau relaxării; este nevoie ulterior de punerea în practică și exersarea pe cont propriu, în zile sau săptămâni de sailing.”

Așadar, cu plasticul în mână, începe să cauți cu încredere programe de charter skipper training.

YachtExpert.ro va continua să promoveze și în măsura în care se va putea să testeze toate aceste programe, de a sta de vorbă cu instructorii și inițiatorii acestor cursuri pentru a vă oferi cele mai bune soluții și alternative.

Te-ar mai putea interesa și:

Charter Skipper Training Week

Charter cu sau fără skipper închiriat

Charterul este soluția perfectă de a face sailing oriunde în lume

Adaugati comentariu