Stand up paddle România

Stand Up Paddle - sportul nautic cu cea mai rapidă creștere în Europa în ultimii ani -  are rădăcini care duc  cu mai bine de 1000 B.C. și este cert că forma sa modernă vine din Polinezia. SUP-ul este versatil, relaxant și se poate practica oriunde ai apă fie că este vorba de un lac, râu, fluviu, mare sau ocean. Text:RenattaStepanov
Stand up paddle

Apărută cu multe zeci de veacuri în urmă, această deplasare a omului în picioare pe apă a fost consemnată pentru prima dată de un european în 1778, când Captainul James Coo, ajungând în arhipelagul Hawaii, a văzut localnici vâslind în picioare pe niște plute înguste. În România, se obișnuia ca lemnul să fie trimis de la munte la șes pe cursul râurilor, buștenii fiind legați și formând o plută. Plutașii, cei care duceau plutele la destinație, stâteau tot în picioare. Bistrița este unul dintre râurile pe care se obișnuia să se facă acest tip de transport și obiceiul este reluat, ocazional, și în zilele noastre, doar că de această dată are doar scop turistic.

Stand up paddle
Stand up paddle

Sportul în sine se consideră că a apărut în 1940 când câțiva instructori de surfing din Hawaii, precum Duke Kahanamoku și Bobby AhChoy au luat vâsle și s-au ridicat pe plăcile de surf pentru a-și observa mai bine elevii. De atunci, lucrurile au tot evoluat și în prezent există plăci rigide sau gonflabile cu o hidrodinamică gândită de la surfing și până la mers pe râuri de munte ori în ture lungi pe ape ceva mai liniștite.

Atenție dă dependență

Personal mi-am dorit de la primul video cu surfing văzut în copilărie să mă bucur și eu de libertatea și energia pe care ți-o dau valurile. Cum în România avem de toate, mai puțin condiții pentru asta și nici timp sau buget pentru surf campuri prin afară nu am avut îmi luasem gândul. Acum aproximativ nouă ani am văzut primele imagini cu stand up paddle și mi s-a părut genial pentru că oamenii aceia erau pe un lac, totul devenise mult mai tangibil.

Stand up paddle
Stand up paddle

În 2014, la un festival de sporturi de apă ținut pe Lacul Mogoșoaia, l-am întâlnit pe Tiberiu Balica, un surfer român care a dat peste sup în timpul petrecut în Tenerife și a decis să îl aducă în spațiul carpato-danubiano-pontic. După câteva minute de explicații eram pe placă, în picioare, în mijlocul lacului și mă bucuram că stau pe apă. Din acel moment era clar că trebuie să învăț și că pe mine m-a atras partea de aventură pe care ți-o oferă stand-up-paddle-ul, ajungi și în locuri în care altfel ți-ar fi imposibil.

În Algarve, în sudul Portugaliei, am fost în grote în care ai fi putut ajunge altfel doar în caiac, având însă inconvenientul că nu e așa ușor să cobori din el și să începi să înoți prin peșteri. În Delta Dunării, am putut admira în liniște natura, având acces și în zone unde nu este permisă folosirea ambarcațiunilor cu motor. Pe râul Nera, apa a fost atât de clară încât am văzut nenumărați păstrăvi.

Stand up paddle
Stand up paddle

Acesta este unul dintre lucurile grozave la sup, ai vizibilitate atât în apă cât și la suprafată. Până și orașe cunoscute din Europa, cum este Parisul, spre exemplu, este total diferit când îl privești de pe Sena fiind pe placă și vâslind prin întreaga capitală de la est la vest.

Din păcate, orașul poate fi traversat cu sup-ul pe o distanță așa mare doar în decembrie, când este organizată an de an, cea mai mare cursă de stand-up-paddle din lume. În 2018, am avut bucuria de a pune steagul României alături de al celorlalte țări din care au venit cei 800 participanți la cea mai numeroasă cursă din lume.

Unde poți practica SUP

Oriunde găsești plăci de închiriat poți ieși pe apă fie că ești începător sau avansat, ori îți poți achiziționa propriul echipament și ieși pe apă după ce înveți mișcările de bază și cum se vâslește mai eficient. În București, centre de sup găsești pe râul Dâmbovița, lângă Biblioteca Națională a României, unde se amenajează, pentru lunile de vară, pontonul SUP Academy și în Parcul IOR (Titan) unde unul dintre instructori este Petre Conradt, multiplu campion mondial de canoe.

SUP-ul este o foarte bună activitate fizică și în timpul unei sesiuni intense de vâslit poți conusma 500 de calorii. Practic, te antrenezi la capitolul echilibru, putere și anduranță în timp ce te bucuri de natură, lucrezi în același timp toate grupele musculare. După ce te simți confrotabil pe placă poți încerca și sup yoga, este o activitate care iti solicita mult echilibrul. Cei de la SUP Academy includ în excursiile lor de duminică și câteva zeci de minute de yoga pentru începători și sunt gândite tocmai pentru a-ți îmbunătăți echilibrul pe placa.

Recomandări

De fiecare dată, indiferent că este vorba de lac, râu, mare sau ocean, dacă ești într-un loc în care se preconizează vânt ieși pe apă doar cu placa legată de tine (există prinderi pentru gleznă, genunchi sau mijloc). Cazi foarte ușor când vine o rafală și este foarte greu și uneori fatal să reajungi pe placă dacă nu este legată de tine. Folosește protecție solară, hidratează-te, ia cu tine o gentuță impermeabilă în care să îți poți ține un telefon și ceva bănuți pentru că sunt situații în care nu știi unde ajungi, respectă apa și bucură-te de natură. Paddle on!

Adaugati comentariu