Sunt multe personaje legendare ale mării. Între ele, vă vine să credeți sau nu, și o pisică. Unsinkable Sam (Nescufundabilul Sam), alias Oskar. Legenda spune că inițial s-a aflat la bordul cuirasatului german Bismarck, cu care naziștii sperau să domine luptele pe mare.
Pe 18 mai 1941 Bismarck a pornit în prima sa misiune, dar 9 zile mai târziu avea să fie scufundat de Aliați. Au supraviețuit 115 oameni din cei 2.100 ai echipajului, dar și pisica. Care avea să fie salvată de pe epavă de către marinarii britanici de pe distrugătorului HMS Cossack. Iar aceștia au botezat-o Oskar.
După câteva luni însă, nava a fost lovită de torpilele unui submarin german, care a ucis 159 de membri ai echipajului. Dar nu și pe Oscar.
pe 24 octombrie 1941, în timp ce escorta convoiul HG-75 de la Gibraltar spre Liverpool, HMS Cossack a fost torpilat de submarinul german U-563. Au murit 159 de membri ai echipajului, dar pisoiul a fost între cei care au supraviețuit și a ajuns pe distrugătorul HMS Legion.
În scurt timp, Oskar a fost transferat pe portavionul HMS Ark Royal, cel care contribuise substantial la scufundarea lui Bismarck. Acolo a primit numele de „Unsinkable Sam”.
Nici această navă nu i-a supraviețuit. Pe 14 noiembrie 1941, întorcându-se din Malta, a fost torpilat de submarinul german U-81. Încercările de a tracta nava aflată în proces de scufundare s-au dovedit a fi inutile, iar HMS Ark Royal s-a scufundat la 30 mile est de Gibraltar. Cu toate acestea, toți marinarii și aviatorii, și împreună cu ei și Sam, au fost salvați.
Scufundarea navei Ark Royal a pus capăt carierei lui Sam pe mare. Sam a trăit pentru o vreme în Biroul Guvernatorului General al Gibraltarului, dar a fost trimis în curând în Marea Britanie, sfârșitul războiului găsindu-l la Belfast, ca veteran al marinei, până în 1955, când a murit.
În ce măsură povestea este integral reală, greu de spus. Cert este că legenda circulă, iar pictura pisicii erou, realizată de artistul Georgina Shaw-Baker, se păstrează acum în Muzeul Național Maritim din Greenwich.

Te-ar mai putea interesa și…
Veneția nu are milă de turiști! Menține sistemul de intrare cu plată
S-a stabilit! Când pleacă în călătorie cel mai mare yacht din lume, Orient Express Corinthian
Comentați?