BĂRCI ROMÂNEȘTI la Campionatul European ORC 2016

Echipajele românești de offshore participau până acum câțiva ani la evenimente internaționale doar cu titlu de excepție. Erau puțini cei care se simțeau pregătiți din punct de vedere tehnic și uman să se „bată cu băieții mari”. În ultimii ani însă, nivelul curselor de offshore de la noi a crescut și oamenii au început să aibă pretenții mai mari de la ei și aspirații mai înalte cu privire la rezultatele internațioanle pe care le pot obține. Acest fenomen, combinat cu faptul că anul acesta, Campionatul European ORC va avea loc relativ aproape de România, în binecunoscutul Halkidiki, a făcut ca pe entry-list-ul cursei să apară deja câteva bărci cu pavilion românesc. ORC European Championship 2016 va fi organizat de Nautical Club of Thessaloniki și se va ține între 3 și 10 iulie în Golful Toroneos și în partea nordică a Mării Egee. Evenimentul va avea baza în Marina Porto Carras, Halkidiki, unde vor fi găzduite bărcile participante și de unde se va da startul regatei.

Locația Peisajul regatei este unul încântător, cu ape albastru-azur, plaje întinse și faleze stâncoase spectaculoase.Dat fiind faptul că este pentru prima dată când campionatul se ține în Grecia, Akis Tsalikis, membru în Comitetul Elen de Offshore și comodor al N.C. Thessaloniki, a declarat: „Porto Carras este un fantastic complex hotelier cu marină care are o experiență demonstrată în găzduirea numeroaselor alte regate și evenimente. Condițiile meteo perfecte, facilitățile excelente și apropierea de Salonic recomandă această locație ca fiind una ideală pentru găzduirea unui important campionat.” Zona de cursă este caracterizată de briza termală care apare mai devreme de prânz, cu vânt între 8 și 16 noduri, scăzând după apus. Aceste condiții blânde, dar constante sunt ideale pentru curse inshore, dar și offshore pe timp de zi.2

Regatele Regatele vor fi un mix de curse windwardleeward și curse offshore reprezentând un test complet pentru echipaje. Cursele strânse la balize este de așteptat să țină flota compactă și să genereze lupte barcă la barcă, în timp ce la cursele offshore interpretarea condițiilor meteo și păstrarea ritmului vor fi determinante pentru victorie.Participanții La data realizării acestui material se înscriseseră deja peste 65 de echipaje din 10 țări, inclusiv USA și ca o premieră, Israel, care a ținut chiar o competiție națională de calificare pentru Campionatul European- SAIL Tel Aviv Yacht Cup. S-au înscris până acum atât nou-veniți în competițiile ORC cât și veterani, foști sau actuali campioni europeni sau mondiali, cum ar fi: Scugnizza Total Marine a lui Vincenzo De Blasio, un N/M 38S din Italia care a fost de două ori campioană mondială ORC la Clasa B: în 2012 la Helsinki și din nou în 2013 în Ancona, Italia. Alți participanți de renume ar fi Aivar Tuulberg cu Katarina II, o Arcona 340 din Estonia, care a câștigat argintul la Campionatul European ORC din 2013 de la Sandhamn, Suedia, Milan Hajek cu al său First 40.7 Three Sisters din Cehia, care a obținut bronzul la Clasa C la Campionatul Mondial ORC din 2014 din Kiel sau Dimitris Deligianis, campion mondial Soling Class care împreună cu Nikolaos Sinouris este co-skipper pe TP52-ul lor Bullet-Encode.Detalii despre organizare Organizatorii (Nautical Club of Thessaloniki și Offshore Racing Congress (ORC)) amintesc echipajelor ce își doresc să participe că dacă se înscriu până la data de 31 mai, taxa de participare este de 700 Euro, urmând ca după această dată să crească la 900 Euro / barcă, indiferent de clasă.3 Cei înscriși vor beneficia de cheiaj gratuit la Marina Porto Carras pe timpul evenimentului, dar și de 50% reducere dacă rămân în marină până la următorul eveniment offshore, adică Aegean Regatta 20-27 August. Tot felul de alte facilități vor fi disponibile, de la reduceri la hotelurile din resort și până la asistență tehnică pentru bărci. „Până acum suntem foarte mulțumiți de interesul manifestat pentru eveniment”, a spus Akis Tsalikis de la Comitetul Elen de Offshore. „Resortul de la Porto Carras este deosebit, cu multe activități de oferit atât yachtmanilor cât și familiilor acestora, așa că preconizăm o săptămână de succes pentru toată lumea.” Ca o avanpremieră pentru Europene, Nautical Club of Thessaloniki va găzdui North Aegean Cup 2016 tot în Porto Carras de la 30 iunie la 3 Iulie. Această competiție va servi drept test atât echipajelor cât și organizatorilor, fiind ținută în manieră similară cu evenimentul principal, doar cu câteva zile mai devreme.

Adaugati comentariu