Primul yachtman român care ia startul în traversarea solitară a Oceanului Atlantic

Sportivul Dorel Nacou, în vârstă de 45 de ani, legitimat la secția de yachting a Clubului Nautic Român, din Constanța, ia startul miercuri – 1 noiembrie, din Portul Las Palmas de Gran Canaria, în Regata Mini-Transat La Boulangere, competiție bianuală de veliere la clasa mini-prototip, fiind primul navigator român solitar care se înscrie în traversarea Oceanului Atlantic.

Înaintea plecării în marea cursă, skipper-ul Dorel Nacou a transmis telefonic, pentru AGERPRES, de la bordul yachtului iXblue Vamonos, că dedică evenimentul sportiv, de a fi primul navigator român care traversează Oceanul Atlantic într-o cursă solitară, la bordul unei bărci cu vele, aniversării de anul viitor a Centenarului Marii Uniri, pe care vrea să-l sărbătorească în țară, alături de compatrioții români și colegii de la Clubul Nautic Român.

Regata Mini-Transat La Boulangere este organizată pentru bărci cu vele prototip din „Clasa Mini”, realizată din fibră de carbon, cu dimensiunile: 6,5 metri — lungime, lățime — 3 metri, greutate între 700 — 900 kilograme, chilă dublă pendulară având partea inferioară în formă de bulb, înălțimea catargului — 12 metri și cu un bompres telescopic cu care poate ridica un spinnaker asimetric gigant, suprafața velică fiind de 150 metri pătrați.

Nacou a emigrat în Franța în 1992 la vârsta de 20 de ani și s-a stabilit la Marsilia, unde urmează cursurile unei școli de meserii și devine marangoz (tâmplar într-un șantier naval), obținând cetățenia franceză, fără însă a renunța la cea română. De la absolvirea școlii profesionale de marangozerie lucrează la Șantierul Naval iXblue, din orașul-port La Ciotat, lângă Marsilia, angajatorul devenind și sponsorul său principal pentru regatele internaționale de yachting la care participă.

Competiția nautică Mini-Transat La Boulangere, destinată navigatorilor solitari, a debutat în anul 1977, ca regată britanică, ulterior fiind transferată în Franța. Regata are două etape, cu punct de plecare în diferite porturi din Normandia, escală intermediară în insulele Canare sau Madeira, pentru pregătirea traversării Atlanticului și sosire în Brazilia sau Insulele Antile. Anul acesta cursa se va încheia în portul Le Marin din Martinica, unde navigatorii solitari sunt așteptați să ajungă cu bărcile lor în perioada 15 — 20 noiembrie 2017. Regata se desfășoară pe un parcurs de 4.050 mile marine (7.500 kilometri), startul primei etape a ediției din acest an fiind dat în portul francez La Rochelle, pe 1 octombrie, de unde au plecat în cursă 25 de bărci cu vele la Clasa Mini, categoria Prototip.

Traseul pe care îl va urma Dorel Nacou la bordul velierului „iXblue Vamonos” și cursa Mini-Transat 2017 pot fi urmărite în direct pe http://minitransat.geovoile.com/2017/tracker, www.minitransat.fr/skippers/nacou-dorel, www.dorel-nacou.com, www.classemini.com.

 

Adaugati comentariu