Home Aventură Cum influențează lumea în schimbare designul superyacht-urilor?
AventurăCruising & CharteringDesignEsențialLifestyleUtile

Cum influențează lumea în schimbare designul superyacht-urilor?

Cum influențează lumea în schimbare designul superyacht-urilor? Pandemia Covid-19 a schimbat lumea. Și a făcut-o inclusiv în ceea ce privește tendințele în lumea superyachturilor. Un segment în care designerii au trebuit să țină cont de noile priorități ale proprietarilor.

Pe mare uiți de necazurile și grijile induse de cotidian. Vi se pare un clișeu? Poate, pe vremuri. Acum a devenit o realitate pentru mai mulți oameni ca oricând. Iar pandemia Covid-19, desigur, a avut un rol important în acest sens.

Boot 2025: noutățile din sfera superyacht-urilor și alte evenimente

Lucrurile sunt simple. O lungă perioadă oamenii au fost nevoiți să rămână acasă, între patru pereți. Iar atunci când li s-a permis să circule, au descoperit că în destinațiile tradiționale, de pe uscat, accesul era limitat sau impunea reguli birocratice extrem de dure. Indiferent dacă vorbim despre un weekend, o vacanță, ori despre activitatea curentă.

Xventure
Xventure

Pe mare însă, distanțarea era asigurată. Iar cum acest reper a fost atât de important încât a schimbat mentalități, s-a ajuns la vânzări record de yachturi.

„Am fost uimit în ultimii doi ani de numărul de cumpărători care accesau întâia dată această piață”, spune Ian Sherwood, broker de vânzări la Burgess. Tot el spune că apetitul oamenilor pentru sailing a crescut și-n rândul celor care erau deja proprietari. ”Multă vreme, aceștia au renunțat la timpul petrecut pe mare pentru alt tip de activități și locații, indiferent dacă vorbim despre angajamentele de zi cu zi sau vacanțe. Acum însă s-au reîntors cu o poftă parcă mai mare să facă din nou yachting.”

Vă întrebați, probabil, ce importanță mai au aceste lucruri astăzi, când restricțiile dure din perioada de vârf a pandemiei au dispărut. Ei bine, și-aici răspunsul îl aveți la îndemână.

Pentru că activitatea de la distanță este noua realitate pe piața muncii. Iar superyachturile pot să fie nu doar o variantă pentru o vacanță altfel, ci pot răspunde și acestei nevoi, de birou sau sală de clasă.

Superyacht-ul „La Datcha”, model SeaXplorer 77 construit în România la Galați

Lucru care, de altfel, este tot mai prezent în caietele de sarcini puse pe masa constructorilor de ambarcațiuni și a designerilor specializați în interioarele acestora. O spune și Marnix Hoekstra, co-director de creație la Vripack:

„Pandemia a accelerat cu siguranță înțelegerea clienților că viața se poate trăi pe bărci la fel de ușor ca acasă, indiferent dacă vorbim despre o garsonieră/apartament, casă, vilă, sau o proprietate imensă, și vine la pachet cu o cantitate enormă de mai multă libertate”.

În timp ce Bill Tripp, de la Tripp Design Naval Architecture, întărește spusele sale, oferind și o altă perspectivă:

”Perioada respectivă ne-a arătat tuturor cât de scurtă este viața cu adevărat și a fost un memento pentru a nu amâna împlinirea lucrurilor la care visăm. Aproape toți cei cu care vorbim au spus că întotdeauna au visat să-și ducă viața pe mare, iar acum o fac cu adevărat. Constructorii și designerii sunt aici, construind ambarcațiuni, iar atunci când acestea sunt gata, ei pot să se bucure de împlinirea ideii că viața trebuie trăită așa cum vrei, zi de zi, acum”.

7 yachturi ecologice ce vor schimba viitorul navigației

Zonă de confort

„Mulți proprietari petrec acum mult mai mult timp la bord. Designul se schimbă din acest motiv, pentru că trebuie să oferim un spațiu mult mai funcțional și mai prietenos cu familia”, precizează Greig Jolly și Matthew Wilkinson, parteneri în echipa Winch Design, specializată în yachting și aviație.

„Confortul și caracterul practic au devenit mai importante”, declara, pentru BOAT International, și Mike Fisher, fondatorul și directorul de creație al Studio Indigo .

„Deoarece oamenii petrec acum mai mult pe barcă, trebuie să oferi un mediu care să fie mult mai propice pentru relaxare, dar să nu obosească, să ofere căldura unui cămin”. În opinia sa este vorba de opusul conceptului „Instagramable” și antiteza stilului maximalist care este în tendințe în hoteluri și restaurante. ”În acele cazuri, dacă faci fotografii, arată „wow”, dar, în realitate, are tendința de a te crispa un pic. E prea intens”.

Noua clientelă presupune și alte tendințe. Sunt, adesea, mai tineri, și nu văd yachtul drept un vector de imagine sau o locație specială pentru oaspeți și petreceri tipice elitei din business sau multi-miliardarilor.

Nu solicită spații tradiționale, precum o recepție sau o zonă formală de luat masa și birouri separate. Vor zone convertibile, cum ar fi un lounge care devine o cabină suplimentară, sau o zonă de luat masa flexibilă în care să poată avea întâlniri sociale, toate cu ideea de a avea o atmosferă relaxată.”

În plus, acești proprietari își aduc și părinții și copiii pe ambarcațiune, lucru de care trebuie de asemenea să se țină seama. Clienții sunt cunoscători de tehnologie, dar și ”mama și tata trebuie să poată aprinde și stinge luminile, să asculte muzică și să opereze televizorul. Trebuie să ai grijă și de copii, așa că și siguranța devine importantă”, apreciază și Laura Pomponi, CEO al Luxury Projects.

Funcționalitate

O altă tendință este aceea legată de faptul că proprietarii din noul val nu-și doresc interioare high-end, ci pun mai degrabă accent pe funcționalitate și robustețe.

Sunt și arhitecți care vorbesc despre faptul că 80 până la 85 la sută din solicitări sunt pentru un finisaje și materiale mai puțin opulente, dar mai ușor de întreținut, și spații care sunt orientate cu precădere de a găzdui inclusiv acesoriile pentru activitățile pe care obișnuiesc proprietarii să le facă în mod curent.

Un exemplu este renunțarea la spațiile amenajate pentru petreceri, care sunt înlocuite de cele care găzduiesc nu doar submersibile sau alte tipuri de ”jucării” pentru apă, ci chiar ATV-uri, campere, rulote. Căci mulți dintre cei care cumpără superyachtul îl văd ca pe o reședință și nu au exclus activitățile în natură pe care obișnuiau să le aibă atunci când nu locuiau pe mare.

Un altul este cel indus de piața charter. Acolo unde clienții se așteaptă să găsească lucrurile cu care erau obișnuiți în vacanțele petrecute în resort-uri. „Oaspeții caută yachturi care să aibă toate facilitățile, de la bucătari specializați în diverse meniuri, la masaj și chiar coafor. În plus, nu trebuie să lipsească sporturile nautice, de la <<SeaBob>> la jet ski sau submersibile, ori chiar la clasicele tobogane adorate de copii. Ei le văd ca pe insule plutitoare”, spune Sophie Spain, broker charter la Burgess.

Termen lung

De asemenea, yachturile trebuie să aibă capacitatea de a susține oaspeții pentru perioade mai lungi de timp. Oamenii au descoperit în timpul pandemiei, atunci când restricțiile erau extrem de dure, că se pot adapta la mai mult timp în care sunt singuri, cu familia sau cu prietenii apropiați. Acest lucru s-a translatat și în ceea ce privește viața pe mare, întrebarea pusă chiar și de cei care nu au renunțat la locuința clasică, de pe uscat, fiind: „Cum stau în larg două luni?”.

Ei bine, aici intervin mai multe direcții, legate de autonomie, din perspectiva eficienței consumului. Care înseamnă soluții ”lungime/volum”, dar și sisteme de propulsie care să răspundă acestui deziderat. Dar și faptul că ambarcațiunile nu mai sunt gândite pentru a se plia pe condițiile dintr-o plajă mai largă de docuri din marine, ci mai degrabă pentru a oferi condiții foarte bună o perioadă mai lungă de timp.

Acest lucru se reflectă în designul cabinelor. Care sunt concepute cu anexe precum saloane, zonă de mic dejun și, de preferință, un mic spațiu în aer liber. Astfel încât pot asigura un nivel ridicat de intimitate celor care au momente în care o caută atunci când petrec săptămâni sau luni alături de aceleași persoane.

Activitatea la distanță a făcut ca și conectivitatea să fie mai importantă ca niciodată. Și nu vorbim doar despre accesul la internet și transmisie de date, ci și despre spații speciale, dedicate. Fie că vorbim despre birou sau o pseudo sală de clasă. Sau chiar la ”Camera Zoom”, pentru conferințe, o solicitare care, desigur, înainte de 2020 avea un caracter SF.

Nu în ultimul rând, sunt necesare spații mai mari de depozitare pentru alimente și consumabile, iar acestea să aibă o capacitate superioară de refrigerare. Iar Winch Design, spre exemplu, propune inclusiv sere cu iluminare UV care pot asigura necesarul de legume sau ierburi aromatice.

Materialele

Pandemia a accentuat și grija oamenilor pentru sănătate. Aceasta devenind o aspirație la nivel mondial. Și se traduce inclusiv în grija față de lucrurile cu care venim în contact. Iar dacă în urmă cu ceva ani puține persoane erau interesate din ce sunt realizate lucrurile prezente la bord sunt ecologice sau durabile, aceste aspecte au căpătat acum accente de „must-have”.

Clienții sunt foarte atenți dacă există sau nu rășini, dacă materialele degajă mirosuri toxice sau pot cauza alergii ori alte tipuri de neplăceri. Și pun accent pe materialele naturale.

La fel, sunt tot mai interesați de ca obiectele și suprafețele să nu mai fie din acelea care necesită dezinfectare, fie ea facilă, ci de cele alternative, care necesită întreținere redusă. Astfel încât să fie scoasă din ecuație și problema soluțiilor de curățare și eliminare a microbilor.

Astfel, la bordul ambarcațiunilor, alături de materialele naturale, au apărut laminate de ultimă generație, dar și piele sintetică de înaltă tehnologie, fabricată fără substanțe chimice nocive, care se curăță de pete doar cu o cârpă umedă.

Viață sănătoasă

Sănătatea ca prioritate înseamnă și săli de sport sau imensa varietate de aparate pentru practicarea exercițiilor la domiciliu. Ultimele înregistrând o explozie a vânzărilor în pandemie. Acum, spațiile pentru practicarea exercițiilor sunt între cerințele celor care își doresc un nou yacht.

„Destul de des, sala de sport era ultimul lucru pe care îl proiectam. Sau făceam o reamenajare pentru o cabină de oaspeți, schimbându-i destinația. Uite, e puțin spațiu aici, vom pune un aparat acolo, vom adăuga poate și ceva gantere. Acum, mulți proprietari se concentrează mult mai mult pe a avea un spațiu de yoga și unul pentru activități fizice bine amenajat. Și vorbim despre săli mari, care pot ajunge și la dimensiunile a două cabine pe ambarcațiunile de 50 de metri”, dezvăluie Greg Marshall, șeful Gregory C Marshall Naval Architect.

Mai mult, spun specialiștii din industrie, există tot mai multe cereri și pentru spații transformate în saloane de masaj sau de înfrumusețare. Ca și zone speciale, din care nu lipsesc plantele, în care se pot consuma cocktailuri din fructe și batoane proteice.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AventurăEsențialLa zi

Călătoria lui Charles Darwin, reluată aproape 200 de ani mai târziu

Pe 15 august 2023, goeleta Oosterschelde a pornit de pe coasta de...

EsențialLifestyle

„Ceasul și marea” sau cum Cuervo y Sobrinos îl omagiază pe Ernest Hemingway

Cuervo y Sobrinos îi aduce omagiu celui mai important client al său,...

Unsikable Sam, alias Oskar
Esențial

Unsinkable Sam, alias Oskar – o pisică, veteran al marinei

Sunt multe personaje legendare ale mării. Între ele, vă vine să credeți...

AventurăLifestyleTravelUtile

„Delta lui Ivan” – visul legendarului Patzaichin a devenit realitate

„Delta lui Ivan”, considerat a fi primul traseu de turism lent din...