Grande Finale – Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

Limanu Channel Cup 2019 – ultima regată înscrisă în calendarul competițional de anul acesta a Federației Române de Yachting, organizată de MojoYachting Club și Marina Limanu și care se desfășoară exclusiv pe canalul navigabil Limanu- Mangalia a oferit un spectacol inedit grație disputelor strânse ale celor două grupe de veliere înscrise în concurs: Beneteau First 40.7 (5 echipaje), respectiv Beneteau First 34.7 (4 echipaje).

Sezonul competițional de yachting offshore s-a încheiat în septembrie odată cu cele două etape ale Campionatului Național, dar pentru echipajele cluburilor Moto Yachting Club, respectiv Lifeharbour Marina Limanu „marea finală” a fos edțiția desfășurată între 18 și 20 octombrie a Limanu Channel Cup.

Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)
Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

Specificul acestei regate monomarcă și monomodel ce se desfășoară de două ori pe an începând cu 2017 pune accent pe talentul skipperilor și îndemânarea echipajelor într-o serie de curse scurte dar extrem de tehnice desfășurate pe canalul navigabil dintre Mangalia și Limanu.

Pentru o dispută mai interesantă, organizatorii au introdus la această etapă executarea obligatorie, pe traseu, în timpul fiecărui leg, din cele cinci programate în cele două zile de concurs a unei penalizări, respectiv o rotație 360 de grade pentru fiecare ambarcațiune. Această manevră fiind anunțată în momentul efectuării către comitetul de cursă pentru a fi notată.

De asemenea, una dintre probele cele mai intersante a reprezentat-o cea de „ridicare a velelor”. Aceasta a fost prima probă din ziua de duminică, fiind o probă contra cronometru efectuată în rada Marinei Limanu.

Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)
Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

Cele mai interesante dispute au fost însă cele din leg-urile „clasice”, spectacolul fiind amplificat de vântul care a bătut aproape constant în cele două zile dinspre Est.

Practic, ambarcațiunile au navigat cu vânt purtător pe cea mai mare partea traseului, diferențele fiind făcute de abilitatea trimmer-ilor de vele de a menține cel mai strâns curs, în timp ce timonierii urmăreau curenții, respectiv devântările specifice formelor de relief.

Rezultatele Campionatului Național Offshore 2019

La clasa 40.7 s-a impus fără drept de apel velierul Irony, skipper Cătălin Corduneanu, care a câștigat toate cele cinci curse inshore. Treapta a doua a podiumului la această clasă s-a decis abia la finalul ultimei curse.

Velierele Nemo, skipper Andrei Ionescu și Mojo, skipper Valentin Ciurel, făcând o cursă tactică, de manual. În final poziția secundă a revenit velierului Nemo la o diferență de doar 0,5 puncte.

Pe celellte două poziții ale clasamentului s-au regăsit velierele Mac Too, skipper Paul Grigoraș, respectiv Eros, skipper Cristian Uncescu.

Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)
Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

La clasa 34.7 surprizele s-au ținut lanț, singura certitudine fiind forma excelentă în care s-a aflat echipajul velierului  Dream, skipper Mihai Marcu, care a câștigat toate probele regatei. Abracadabra, skipper Laurențiu Giușcă, și Fly, skipperLucian Luca și-au disputat permanent poziția secundă, prima reușind să se impună în final. Pe poziția a patra s-a clasat velierul Life, skipper Radu Ovidiu care a înregistrat în prima zi două clasări pe locul secund.

Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)
Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

A fost o etapă care a dovedit că cele nouă echipaje încep să se acomodeze cu acest traseu dificil, cu momente de măiestrie, dar și greșeși penalizatoare de timp, asezonată cu o super petrecere ce l-a avut în centrul atenței pe Berti Barbera și multă voie bună.

Rezultatele Campionatului Național de Dinghy 2019

Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)
Limanu Channel Cup 2019 (ediția de toamnă)

Ediția de primăvară a Limanu Channel Cup va deschide de altfel sezonul competițional de anul viitor, până atunci velierele de competiție intră în hibernare.

Adaugati comentariu