Un fastback hibrid și exclusivist. Cel mai nou model din gama Peugeot este un mix între un sedan și un SUV sau cum îl prezintă presa de specialitate, un crossover. Două motive pentru care 408 PHEV GT 1.6 Puretech Turbo SS de 180CP a intrat pe lista mașinilor pentru iubitorii de mare și de sailing, garda la sol mai înaltă și propulsia hibridă, al treilea motiv fiind bineînțeles designul său noncoformist
De ce un hibrid plug in și de ce un Peugeot 408?
În primul rând noul 408 de la Peugeot arată extrem de interesant, cu proporții care îi maschează dimensiunile și cu un design pretențios, exclusivit și mai puțin obșinuit, așa cum este și stilul de viață al pasionaților de bărci.

Din orice unghi ar fi privit denotă o eleganță elaborată, aspect care este ilustrat perfect și de fiecare detaliu stilistic. Acest „leu” nici nu rage spre tine, dar nici nu poți trece fără să-i remarci prezența – și asta am observat-o inclusiv la oamenii pe lângă care am trecut și care stăruiau puțin cu privirea asupra sa aproape de fiecare dată. Ca o mscurtă concluzie, din orice unghi ar fi privit, noul 408 este surprinzător.
Dar înainte de a merge mai departe cu analiza acestui model este important de stabilit în ce condiții un hibrid plug-in este o alegere rezonabilă?
Astfel, dacă distanța pe care o parcurgeți zilnic este mai mare de 50 km și nu dispuneți de locuri de parcare în afara celor de pe stradă sau o altă facilitate necesară și convenabilă pentru a reîncărca bateria atunci când aceasta se descarcă (la job spre exemplu) atunci nu ar trebui să luați în calcul achiziția unui hibrid plug-in.
Peugeot 408 PHEV GT 1.6 PURETECH TURBO SS
Pentru că în aceste condiții – dacă parcurgeți distanțe lungi în fiecare zi și nu aveți la încemână posibilitatea de a încărca mașina – nu veți beneficia de autonomia electrică oferită de un hibrid plug-in, caz în care un hibrid convențional cu o baterie mai mică care nu trebuie conectat la priză ar putea fi mult mai potrivit.
Dacă un hibrid plug-in este însă potrivit pentru dvs., Peugeot 408 vine cu un aspect interesant, performanțe decente, manevrabilitate încrezătoare, un interior de înaltă calitate, spațiu rezonabil pentru pasageri și eficiență atunci când bateria este menținută încărcată.

Cu toate acestea, poziția neconvențională la volan și designul tabloului de bord ar putea fi un impediment pentru unii cumpărători. Ca și observație personală și sistemul de infotainment ar putea fi mai rapid și mai ușor de utilizat, iar suspensia, frânele și răspunsul transmisiei ar putea fi îmbunătățite. Desigur, majoritatea micilor „înconveniente” se atenuează după o utilizare mai lungă, intervenind obișnuința și capacitatea șoferului de a se adapta la comenzile sale. Dar, pentru acest test, vorbesc despre o primă impresie.
Și asta înainte de a lua în considerare că prețul, care la aproape 40.840 euro (preț de bază fără TVA) nu este deloc mic.
De altfel, chiar și constructorul afirmă că 408, acest mix sedan-SUV este o nișă în nișă, dar care pentru un anumit grup de cumpărători, se potrivește de minune.
Dar, cum este noul 408 PHEV?
Mașinile noi sunt mai greu de clasificat ca niciodată, iar acest Peugeot 408 este dovada.
Are jantele mari, detalii negre ce accentuează personalitatea la nivelul caroseriei și o gardă la sol mai ridicată, în genul unui SUV. Dar prin forma caroseriei și proporțiile unui sedan de tip fastback – înălțimea totală a mașinii nu este cu mult mai mare decât a unui sedan convențional de mărime medie.
Vehiculul nostru de test a fost finisat în culoarea Alb Perlat (+585 eur fără TVA) – o culoare atrăgătoare și elegantă care își schimbă ușor nuanța în funcție de unde și cum cade lumina pe mașină. De asemenea, pe lângă culoarea exterioară mașina a mai beneficiat de opționale în valoare totală de puțin peste 3000 euro: parbriz încălzit, sistem audio HIFI Focal Premium cu 10 boxe, încărcător de 7,4KW, scaun șofer AGR cu reglaj electric, scaune față cu încălzire și masaj, sistem de încărcare wireless pentru smartphone, sistem de asistență la parcare Visio Park 360 și jante aliaj pe 20’’ Monolith.
Cel mai apropiat rival al lui Peugeot 408 este fratele său geamăn, Citroen C5 X, iar designul unic de sedan crossover și motorizarea plug-in hibrid înseamnă că acesta nu are alți rivali direcți, poate prin extensie Subaru Outback Touring XT sau Polestar 2.

Peugeot 408 are multe în comun la interior cu fratele său mai mic și mai ieftin 308, inclusiv un mix plăcut de tapițerie din piele, piele întoarsă și detalii negru lucios, precum și o serie de ecrane de înaltă rezoluție.
La fel ca toate modelele Peugeot moderne, 408 are ceea ce se numește „i-Cockpit”, și un design neconvențional al planșei de bord care a impus adoptarea acestui volanul mai mic în diametru,montat mai jos, dar și mutarea în același timp afișajul instrumentelor de bord mai sus, astfel încât șoferul să poată privi peste volan și nu prin el pentru a vedea indicatoarele.
Designul va fi perfect pentru unii, dar rămâne, din punctul meu de vedere un compromis între confort și vizibilitate pentru alții. Personal, am trecut prin ambele faze. La început mi-am găsit mai greu o poziție ideală, dar după câteva ore și am reușit să mă adaptez și să observ mai mult părțile bune ale „i-Cockpit”-ului.
La înălțimea mea de 175cm, am găsit o poziție a scaunului și a volanului care să-mi ofere suficient spațiu pentru cap și picioare, putând în același timp să văd toate măsurătorile cheie de pe panoul de instrumente.
Dar, indiferent de înălțimea pe care o aveți și de preferințe, vă sfăuiesc să vizitați un dealer, să stați într-un 408 pentru a vă asigura că dumneavoastră și oricine altcineva care intenționează să conducă mașina în mod regulat puteți găsi o poziție de conducere confortabilă înainte de a plasa comanda.
Scaunul șoferului, patentat AGR, reglabil electric pe opt direcții (plus reglarea lombară electrică pe două direcții) este un etalon pentru confort. Încălzirea și masajul sunt, de asemenea, un plus pentru locurile din față, dar singura observație, din punctul meu de vedere este că acestea ar fi putut oferi un sprijin lateral mai bun. Rulând pe drumuri virajate, de munte, am simțit de multe ori nevoia de mă ține de volan.
Volanul încălzit și tapițat cu piele este plăcut de ținut în mână și contribuie la un sentiment de agilitate pe șosea, chiar dacă nu îmbunătățește de fapt manevrabilitatea mașinii. Dar feeling-ul de mașină de raliu pe care il oferă este neprețuit.

Calitatea de construcție percepută în vehiculul nostru de test a fost bună. Pe panourile ușilor și pe cotiere sunt utilizate materiale moi la atingere, deși mai jos, pe planșa de bord și pe consola centrală, sunt utilizate materiale plastice mai dure și mai predispuse la zgârieturi.
Există două porturi USB-C – unul în compartimentul de depozitare al consolei centrale, iar celălalt în fața suporturilor pentru pahare. În plus, modelul testat era echipat și cu posibilitatea de încărcare wireless pentru smartphone.
Alte facilități includ intrarea și pornirea fără cheie, iluminare interioară ambientală multicoloră, climatizare în două zone și o priză de 12 volți.
Torpedoul și buzunarele ușilor sunt de dimensiuni decente, există două suporturi pentru pahare cu un capac cauciucat glisant care va menține un tichet de parcare la locul său și un spațiu de depozitare, de dimensiunea unui telefon, în fața suporturilor pentru pahare, unde ar se află și suportul de încărcare wireless.
Zona de depozitare a consolei centrale se deschide pe deasupra, dar spațiul este mic – mai potrivită pentru ochelari de soare și portofele. În partea din față există un spațiu de depozitare suplimentar, dar acesta are o formă neobișnuită, fără un fund plat, în care nu va încăpea mai mult decât un breloc sau ceva asemănător.
Pasagerii cu picioare mai lungi vor găsi scaunele din spate generoase în ceea ce privește spațiul pentru genunchi – chiar și în spatele unui șofer înalt, deși reglarea scaunelor din față cât mai jos posibil lasă puțin spațiu pentru degetele de la picioare ale pasagerilor din spate.

Habitaclul este generos, trei pasageri pot călători confortabil pe bancheta din spate, dar există mai puțin spațiu pentru capul ocupantului din mijloc, din cauza bazei mai înalte a șezutului banchetei care nu oferă de altfel niciun fel de reglaj.
Pentru a pune acest lucru în context, spațiul pentru genunchi este la egalitate cu SUV-urile de familie de dimensiuni similare – cum ar fi Nissan X-Trail sau Kia Sportage – dar linia înclinată a acoperișului lui Peugeot 408 înseamnă că nu poate concura cu acestea și la capitolul spațiu pentru cap.
Pasagerii din spate au două porturi USB-C, guri de aerisire, două buzunare pentru hărți, trei ancore ISOFIX pentru scaune pentru copii și buzunare pentru uși suficient de mari pentru o sticlă, dar într-o omisiune incredibil de rară pentru o mașină din această clasă, fără cotieră centrală rabatabilă.
Peugeot susține o capacitate a portbagajului de 471 de litri, ceea ce este mai mare decât un sedan – dar mai mică decât majoritatea SUV-urilor cu o amprentă similară.

Este un de încărcare mai degrabă larg și adânc și mai puțin înalt și există un prag destul de mare peste care să trageți obiecte pentru a le încărca în portbagaj, iar separatorul este comic de mic din cauza acoperișului înclinat. Scaunele din spate sunt rabatabile într-o diviziune 60:40, pentru mai mult spațiu.
Există cârlige de ancorare pentru genți pe partea laterală a zonei de încărcare, precum și o priză de 12 volți și o lumină, dar nu există spațiu de depozitare sub podea, ceea ce înseamnă că geanta pentru cablul de încărcare trebuie să se lupte pentru spațiu cu bagajele dvs. dacă călătoriți cu ea. De asemenea, lipsește roata de rezervă – rămânând doar o trusă de reparații pentru pene – deoarece bateria se află sub podeaua portbagajului.
Fie că ești fan Apple CarPlay sau Android Auto, 408 are de toate!
Standard este un ecran tactil infotainment de 10 inch cu Apple CarPlay și Android Auto wireless și prin cablu, navigație prin satelit și suport radio digital AM, FM și DAB.
Afișajul este de înaltă rezoluție, iar grafica contemporană, dar uneori timpii de încărcare între meniuri nu sunt la fel de rapizi cum mi-aș fi dorit.
Apple CarPlay wireless și prin cablu au fost ambele testate în timpul testului nostru cu 408, și nu au existat sincope.

Sub ecranul principal se află un alt afișaj tactil cu cinci butoane de comandă rapidă personalizabile, cunoscute sub numele de „i-Toggles”, pentru acces ușor la aplicațiile utilizate în mod obișnuit – deasupra unui rând de comutatoare fizice de comandă rapidă și un buton de volum.
i-Toggles sunt mari și ușor de operat în mers; cu toate acestea, operațiunile simple, cum ar fi schimbarea temperaturii aerului, necesită încă trei apăsări – atingerea Climate pe i-Toggles, efectuarea schimbării și revenirea la aplicația în care ați fost ultima dată – și este mai deranjant decât doar rotirea unui buton cu cadran sau apăsarea unui buton fizic.
Nu există feedback haptic la butoanele tactile, astfel încât șoferul trebuie să se uite la ecran pentru a se asigura că apăsarea a fost înregistrată.
Ca și în cazul modelului 308, ne-am fi dorit să existe o mai clară personalizare a sistemului hibrid pe ecranul de infotainment. Există setări „e-Save” care permit mașinii să utilizeze motorul pe benzină pentru a păstra 10 km sau 20 km în baterie, sau să o încare complet, dar nu există setări intermediare.
Nu există un mod „hold”, care ar putea permite șoferilor să mențină nivelul actual de încărcare, pentru a preveni consumarea energiei electrice de către mașină pe autostradă, când motorul electric este mai puțin eficient.
Afișajul instrumentelor de bord de 10 inchi are un efect 3D ingenios – care poate fi dezactivat dacă nu vă place – cu răspunsuri rapide și grafică modernă.
Modelul 408 din test este echipat cu un sistem audio premium Focal cu 10 difuzoare, în standard fiind un sistem stereo cu șase difuzoare, dar ambianța oferită merită diferența de preț.
Peugeot oferă suport pentru o aplicație pentru smartphone myPeugeot care permite urmărirea vehiculului, precum și controlul de la distanță al închiderii, geamurilor, încărcării și altor funcții.
Ce tehnologie de siguranță are Peugeot 408?
Peugeot 408 îndeplinește majoritatea condițiilor de siguranță așteptate de la o mașină în 2024 – cu toate acestea, sistemele de monitorizare a unghiului mort și de alertă de trafic transversal în spate pot doar să detecteze vehiculele – nu și să frâneze pentru a preveni coliziunile cu acestea.
Există senzori de parcare față și spate, precum și o cameră de vedere spre spate și una de 360 de grade (de sus în jos), dar aceasta din urmă nu are un flux live și funcționează prin utilizarea camerei de vederi din spate pentru a umple spațiul din jurul mașinii în timp ce aceasta dă înapoi.

Aceasta înseamnă că șoferul nu poate vedea obstacolele de pe ambele părți ale mașinii până când aceasta nu trece pe lângă ele, iar pietonii sau obiectele care se apropie de partea laterală a mașinii după ce imaginea oferită de camere a fost completată nu sunt vizibile pe ecranul infotainment.
Există, de asemenea, un avertisment „Obstacle Close” care clipește pe afișajul instrumentelor de bord atunci când 408 se apropie prea mult de mașina din față în trafic.
Cât de eficient este însă Peugeot 408 PHEV?
Peugeot susține un consum de combustibil în condiții mixte de condus de doar 1,3 litri la 100 de kilometri, dar pe parcursul testului am observat 7,6 l/100 km conform computerului de bord.
De ce rezultatul nostru a fost de aproape șase ori mai mare decât cel declarat? Testul de laborator utilizat pentru a determina consumul de carburant se bazează în mare măsură pe energia electrică și utilizează motorul pe benzină doar pentru perioade foarte scurte.
Între timp, lipsa încărcării acasă sau la locații și a faptului ca după primii aproximativ 40 km de rulat electric cu bateria plină, a trebuit să mergem cea mai mare parte a traseului de două zile cu bateria goală. În acest timp mașina a funcționat ca un hibrid, mici cantități de energie fiind adăugate în baterie prin recuperarea la frânare, coborârea pantelor sau prin funcționarea motorului.
Este adevărat însă că datele din SUA și Europa ne confirmă că nu am folosit mașina într-un mod nerealist: studiile arată că mulți proprietari de PHEV nu își încarcă mașina atât de mult pe cât ar trebui și înregistrează un consum de combustibil de trei până la cinci ori mai mare decât cel declarat.

În modul hibrid – cu o baterie aproape goală, reîncărcată la frânare sau cu ajutorul motorului – am observat un consum de combustibil de până la 9-10 l/100 km uneori, ceea ce este ceea ce ne-am aștepta de la o mașină de acest tip fără nicio formă de asistență electrică. Și aceasta nu ar fi o problemă în sine, dar autonomia a scăzut dramatic, rezervorul de combustibil al motorului termic fiind și el dimensionat proporțional, doar 40 litri.
Dacă bateria este încărcată, iar mașina funcționează în modul hibrid, am observat un consum de combustibil de aproximativ 3,5 – 4l/100 km, conform computerului de bord, ceea ce este mai mult decât decent. Dar chiar și în modul hibrid, 408 se bazează foarte mult pe propulsia electrică și își va consuma bateria în aproximativ 100 km.
Mașina Navigatorului – Lamborghini Urus
Între timp, în modul electric, am observat un consum de energie echivalent cu aproximativ 40 km de autonomie, față de 60 km anunțați de constructor.
Sigur, față de varianta standard cu încărcător de 3,7KW, modelul din test beneficiază de posibilitatea de încărcare cu 7KW, ceea ce scurtează semnificativ timpul de alimentare, dar condiția rămâne – să existe o astfel de bornă de încărcare.
408 rulează în modut termic cu benzină premium fără plumb – ceea ce înseamnă că, din cauza rezervorului mic de combustibi, șoferii vor rămâne fără benzină și energie electrică după 525km pe baza mediei noastre de consum de 7,6L/100km. Dacă se rulează atent, se pot atinge însă aproximativ 600km autonomie.
Cum se conduce noul 408 plug-in hybrid?
Peugeot 408 plug-in hybrid combină un motor turbo pe benzină cu patru cilindri de 1,6 litri și 132 kW/250 Nm cu un motor electric de 81 kW/320 Nm, o transmisie automată cu opt trepte și o baterie de 12,4 kWh (capacitate brută) pentru o putere combinată de 165 kW/360 Nm.
În modurile Hybrid sau Sport – în care benzina și energia electrică lucrează împreună – performanțele sunt ridicate, deși bateria trebuie să fie încărcată suficient pentru ca motorul electric să funcționeze la capacitate maximă.

Răspunsul instantaneu al motorului electric ajută la umplerea decalajului în timp ce transmisia găsește treapta potrivită și motorul pe benzină pornește, dar este inconsistent. Chiar și în modul Sport, de multe ori există încă o întârziere destul de mare între apăsarea pedalei de accelerație și primirea unui val de putere.
Performanța în modul electric este suficient de vioaie pentru oraș, dar cu doar 81 kW, nu este o rachetă. Tranziția între alimentarea cu benzină și cea electrică este în general, lină, deși motorul pe benzină produce unele vibrații atunci când pornește la accelerații puternice.
Confortul de rulare este bun în majoritatea situațiilor, eliminând micile denivelări și imperfecțiuni ale drumului la viteze de oraș, absorbind schimbările de viteze fără prea multe probleme și menținând caroseria stabilă și „legată” la viteze mai mari pe un drum național ondulat și prost asfaltat.
Cu toate acestea, jantele mari de 20 de inchi reacționează dur la gropi și la denivelările mari de pe șosea, făcând ca experiența să fie uneori mai puțin soft în oraș. Bănuim că un set mai mic de jante din aliaj, care să permită un talon mai mare al anvelopelor ar ajuta în această zonă.
Mașina Navigatorului – Nissan Qashqai 4×4 Tce156 CVT X-Tronic
Direcția este ușoară la viteze mici și capătă o duritate liniștitoare la viteze mai mari. Este precisă – și are suficient „feeling” pentru a-l anunța pe șofer când anvelopele nu mai au aderență – deși nu este cea mai liniară, astfel încât, după aproximativ un sfert de tură de la centru, roțile încep să se învârtă vizibil mai repede.
Pe un drum sinuos, 408 este dornic să vireze, iar ruliul caroseriei este bine gestionat – deși uneori, în special la frânare, se poate strădui să își ascundă masa.
Frânele sunt un domeniu care necesită îmbunătățiri. Comutarea între frânarea regenerativă a motorului electric și istemul cu discuri nu este foarte lină și este mai vizibilă decât la unii rivali cu cât șoferul apasă mai mult pedala de frână.
La viteze mici – în special în trafic – frânele pot fi prea sensibile. Există posibilitatea de a alege între două moduri de frânare regenerativă – D și setarea mai puternică B – deși, pentru mine, primul este prea slab, iar cel de-al doilea poate fi uneori un pic prea puternic.
Anvelopele pe 20 de inch oferă o aderență rezonabilă pe uscat, dar există o oarecare deviere a cuplului – atunci când volanul se strânge în mâinile șoferului la o accelerație puternică – iar pe carosabil umed, acestea pot avea probleme de aderență de la o pornire în picioare.

Peugeot 408 impresionează în ceea ce privește zgomotul, deoarece zgomotul pneurilor este bine suprimat, iar zgomotul vântului nu este prea mare – datorită în parte oglinzilor retrovizoare exterioare care sunt mai mici, în detrimentul vizibilității.
Geamul din spate nu este deosebit de mare, iar vizibilitatea peste umeri este de asemenea compromisă, deși parbrizul și geamurile laterale sunt bine dimensionate.
Farurile cu matrice LED oferă o iluminare bună pe timp de noapte, dar în cazul unei ploi slabe, software-ul ștergătoarelor cu senzor de ploaie poate reacționa lent la schimbările de intensitate a ploii.
Dar ca și o prima concluzie 408 408 PHEV GT 1.6 PURETECH TURBO SS este înb primul rând o apariție interesantă în peisaj și din punctul meu de vedere potrivită, în anumite condiții, marinarilor. Mașina arată și se conduce sportiv, vine cu o echipare ultramodernă demnă de un automobil al secolului 21, iar autonomia combinată, cel puâin pentru România, unde rar se parcurg într-o zi distanțe mai lungi de 600km este mai mult decât decentă, nefiind astfel nevoie de opriri suplimentare pentru alimentare.
Mașina Navigatorului: Fiat Grande Panda electric este disponibil în România
Caracteristici tehnice:
Motor temic
Capacitate cilindrica (cm3) 1598
Putere maxima (CP)/rpm 150 4250
Cuplu Maxim (Nm) 250 / 1750
Norma de poluare 6.4
Performante
Accelerare de la 0 la 100 km/h 8.1 (sec)
Viteza maxima (km/h) 225/135
Demaraj 1000 metri (sec) 28.5
Consum si Emisii WLTP
Combustibil Benzina & Electric
Consum mixt WLTP 1.2-1.3
Emisii CO2 -mixt WLTP 27-28
Dimensiuni exterioare
Lungime (mm) 4687
Latime (oglinzi rabatate,inchise 1848 mm)
Inaltime (mm) 1478
Mase* valori in curs de omologare
Masa in gol (kg) 1696
Sarcina totala autorizata (kg) 2220
E-Motor
Putere maxima (KW/CP) 81/110 la 2 500
Cuplu maxim (Nm/rot min) 320/500-2500rpm
Performante motoare cumulate
Putere maxima (KW/CP) 133/180
Cuplu maxim(Nm/rot min) 360
Comentați?