Panther: din mașină în barcă în 15 secunde

Da, există un astfel de vehicul, se numește Panther, și este construit de compania WaterCar în California. Modelul anterior se numea Python și atingea pe apă 98 km/h, însă a fost prea scump pentru a fi produs pentru public.

Dacă ai 155.000 dolari și mai trăiești cel puțin 18 luni, poți să cumperi și să te bucuri de un Panther. Atât se așteaptă pentru vehiculul amfibiu californian. Poate atinge 130 km/h pe uscat, iar pe apă se deplasează cu maxim 72 km/h. Dave March, fondatorul WaterCar, a înființat compania în 1999, cu gândul să construiască o mașină cu care să obțină recordul mondial de viteză pentru un vehicul amfibiu. Lucru care s-a și întâmplat în 2010, când modelul Python a atins 98 km/h (52 noduri) pe apă. El nu a fost produs în serie datorită costurilor uriașe de producție pe care le presupunea. În iulie 2013, compania a debutat în sfârșit pe piață cu modelul Panther. Actualmente, există o perioadă de așteptare până la livrare de minim 18 luni, concepția sa unică și prețul au făcut din acest vehicul un simbol al statutului social, un obiect must-have.

Panther Water Car

Toți bogații au poftit la această jucărie: de la prințul Dubaiului, care are o colecție de mai multe Panther-uri, până la miliardari din Silicon Valley și celebrități din show-biz. Cele mai multe customizări au fost legate de schema de culori, vehiculele trebuind să se asorteze la un megayaht, la un elicopter personal sau la o mașină de lux. Vehiculul poate fi personalizat complet după dorințele clientului, de la culoarea caroseriei, la interior, consolă de bord, volan sau scaune. Și, nu este de mirare că există deja exemplare care se comercializează și cu de 5-6 ori prețul inițial, apropiindu-se de aproape de un milion de dolari.

Procesul de design nu a fost ușor. Pentru că nu a existat o documentație despre tehnologia amfibie, totul a trebuit testat de la zero. Deși au existat mii de tentative de a produce vehicule amfibii, cei de la WaterCar au pornit pe drumul lor și au construit ceva unic, care ”navighează pe apă mai bine decât majoritatea bărcilor și poate ajunge în mult mai multe locuri decât majoritatea mașinilor”, conform lui Dave March. Vehiculul are o structură de rezistență din oțel cromat, caroseria din fibră de sticlă, iar suspensia de off-road este hidraulică pentru a permite retractarea roților în interior în sub opt secunde. Vizibil inspirat după Jeep Wrangler, Panther este echipat cu un propulsor V6 de 3.7 litri, suficient de puternic pentru a sprinta pe apă la un nivel impresionant.

Adaugati comentariu