Oare ce nume ar fi fost mai portivit pentru viitorul hypercar al mărcii Porsche? Citind printre rândurile discursului de lansare, odată cu împlinirea a 75 de ani ai mărcii Porsche, Mission X se anunță a fi nu doar un viitor hypercar electric, dar și un element de răscruce pentru emblematicul design al modelelor sport Porsche inspirate până acum de originalul 911.
Nu este o misiune imposibilă
Mission X este un concept car, adică nu este un model de serie și foarte probabil nici nu va deveni un model de serie în forma aceasta. În consecință nu am mers cu el, ceea ce reprezintă o premieră pentru această rubrică unde încercăm de fiecare dată să prezentăm modele practice atât ca dinamică și mai ales atractive pentru orice yachtman.
Mission X își are locul în paginile revistei, pentru că este în concordanță cu tendințele actuale, cu toată această luptă dusă împortiva schimbărilor climatice și mai ales cu filonul care străbate majoritatea subiectelor acestei ediții YachtExpert și anume propulsiile ecologice. Sigur, trebuie să fim conștienți și să nu ne mințim singuri, până la urmă nu există și probabil nu vor exista vehicule cu amprentă de carbon zero, asta și datorită simplei lor existențe, dar cel puțin vrem și trebuie să salutăm această tendință prin care toți constructorii fie ei de automobile, bărci sau alte vehicule caută soluții pentru ca amprenta de carbon a produselor lor să fie aproape zero.
Se spune că o mașină sport ca să ne referim în general la spectrul auto, sau un Porsche, ca să reduc discuția la subiectul de față nu ne rezolvă o problemă – desigur, nu vorbim aici modele SUV ale mărcii, create cu un alt scop – ci ne hrănesc o aspirație, ne alimentează un vis sau ne conferă un statut.
Ca să mă explic, alegem un SUV, un break, un van sau o berlină pentru că avem o nevoie – o familie, un hobby, ne plac călătoriile, avem nevoie de un mijoc de transport portrivit nevoilor noastre.
În general, la baza alegerii unui automobil stă o decizie de ordin practic. Când alegem un supercar sau chiar o mașină sport, din punct de vedere rațional nu avem niciun motiv, mai ales că azi toate mașinile „normale” dispun de majoritatea tehnologiilor de confort și siguranță și mult mai important toate, fără excepție, ating vitezele maxime legale.
De ce avem nevoie de un supercar?
Dar de ce avem totuși nevoie de un supercar, nu mai spun de un hypercar? Din punctul meu de vedere există două răspunsuri: pe de o parte, o astfel de mașină, care reprezintă apriori o capodoperă a ingineriei și a designului îți subliniază sau îți confirmă atingerea unui anumit nivel al bunăstării sau rafinamentului personal la fel ca și o bijuterie sau o operă de artă, iar pe de altă parte pentru că istoria ne-a dovedit că aceste mașini nu doar că își păstrează valoarea în timp, dar aceasta va și crește, ceea ce înseamnă în fapt o investiție.

Aceasta este cheia în care trebuie interpretat acest concept ce își trage inspirația, nu din viziunea lui Ferry Porsche ci din tradiția extrem de bogată și prolifică a mărcii în motorsport. Și de aici și schimbarea de design…emblematicele linii ale familiei 911 urmează a fi înlocuite de elemente ale viitorului ispirate din detalii și aero ale retro ale mașinilor de curse, sursa inspirației pentru Mission X fiind se pare legendarul Porsche 917.
Hypercar-ul este retaliv compact, respectiv 4,5m lungime, puțin peste 2 metri lățime și doar 1.2 metri înălțime față de sol. Ampatamentul este de 2.73 metri, proporțiile fiind asemănătoare predecesoarelor supercaruri Porsche – Carrera GT sau 918 Spyder.
Alte detalii vizează îmbunătățirile aerodinamice ale modelelor de curse față de cele de stradă, profilul roților (20 de inch pe față și 21 inch pe spate), elementele deportante cu rol de a crește efectul de sol, etc. Toate aceste elemente care se regăseau preponderent pe mașinile de competiție Porsche, devin acum parte intergrantă a noului concept și cu siguranță se vor regăsi într-o proporție mai mică sau mai mare pe viitoarele modele de producție ale mărcii.
Mission X are rolul de a ne da o idee asupra viitorului
Multe modele Porsche au intrat în istorie, dar Mission X are rolul de a ne da o idee asupra viitorului – într-o spectaculoasă reinterpretare a hypercarului ultraușor cu uși tip LeMans și o propulsie electrică.
Este urmașul de drept al unei serii memorabile de supercar-uri începând cu 959, Carrera GT sau 918 Spyder – modele care nu au creat doar istorie, dar au dat și tonul unor tendințe importante din lumea supersportivelor de srtadă.

Ca și acestea Mission X are misiunea de seta noi standarde și de a reinterpreta filozofia Porsche într-o manieră modernă. Are rolul de transfera ADN-ul mărcii către propulsia electrică. Și ca să întăprească această afirmație Porsche afirmă că Mission X prefigurează un viitor model de stradă care va doborî recordul de viteză pe bucla nordică a faimosului circuit Nurburgring.
Frauscher x Porsche 850 Fantom Air cu tehnologie Porsche Macan a impresionat la Boot 2025
În sprijinul acestei afirmații stă raportul putere/greutate de 1:1, un motor electric de înaltă performanță, cu un timp de încărcare redus la jumătate față de Taycan și valori extreme ale aerodinamicii cu efect de sol.
La prima vedere, dacă nu ești un pasionat al curselor de anduranță, ai putea spune că are un cockpit ce amintește de a-l avioanelor de vânătoare. Dar cum, în general motorsportul s-a inspirat permanent din industria aeronautică, cel puțin în materie de eficiență aero și materiale, nici nu ai fi prea departe de adevăr.
Pavilionul sub forma unui dom de sticlă, se sprijină pe un exoschelet de carbon care îmbracă întreg cockpitul. Parbrizul tip Daytona este un element distinct pentru desigul acestui model de ispirație retro și oferă o vizibilitate excelentă de jur împrejur și chiar oferă o mai mare senzație de spațiu. De asemenea, geamurile laterale sunt integrade în domul de sticlă
Designul de tip construcție ușoară, inspirat de arhitectura modelelor de competiție, a făcut ca niciun element să nu fie în plus sau supradimensionat, totul pare croit pentru performanță.
Arhitectura tip motor central, și farurile cu patru lămpi LED dispuse vertical cât mai spre exterior,spoilerul frontal și eleron spate supradimensiuonat sunt alte elemente de inspirație sport, reinterpretate într-o manieră modernă.
Un ghepard al șoselei, pardon, al pistei
Mission X nu vine doar cu noua emblemă a mărcii din Stuttgart, dar și cu propiul însemn, sub forma unui ghepard – cel mai rapid mamifer al planetei – în plină șarjă, sub forma unor stickere poziționate în fața roților din spate. Este un fel de mascotă a mașinii, aleasă tocmai pentru că reprezintă un animal rapid și ușor, exact ca și misiunea lui Mission X.

Reprezintă și continuarea unei anume tradiții, un obicei al designerilor Porsche de a adăuga diverse animale în completarea designului modelelor lor. Conceptul Vision 350 avea un dinozaur care reprezenta faptul că este ultimul model de acest tip; inspirat de modele tradiționale și cu motor temic, sau conceptul Mission R simbolizat printr-un porc mistreț, probabil deoarece este o mașină de curse cu adevărat „sălbatică”.
Yachtul Porsche Design Royal Falcon One realizat în Suedia
Oricum, fiecare detaliu al Mission X este inspirat din motorsport, similaritățile cu modelele de curse Porsche moderne și tradiționale fiind evidente. Lucru ce se observă chiar și în arhitectura cockpitului unde pasagerul are în fața sa un ecran și un ceas analog pentru a cronometra, dar care poate fi scos din mașină ca în cazul modelelor de raliu.
Unul dintre cele mai misterioase lucruri îl reprezintă sistemul cu padele de pe volan. În mod tradițional acestea ar fi necesare pentru schimbarea vitezelor, dar majoritatea mașinilor electrice au o singură viteză, cu excepția Taycan care are două.
Dar la Mission X nu par a fi padele pentru schimbarea treptelor. Paddle-ul din stânga, ca și în cazul altor modele cu propulsie electrică, controlează tăria sistemului de frânare regenerativă. Dar ce face paddle-ul din dreapta? Și acesta controlează frânarea, dar în fapt are rolul de a ajusta distribuția forței de frânare între față și spate – un sistem preluat direct din motorsport.
Cu toate acestea, Mission X nu este o mașină de curse extremă. De fapt, designerii Porsche au subliniat că vopsirea în culoarea gri metalizată. Rocket Metallic” a fost parțial aleasă pentru a-i sublinia caracterul de mașină sport de lux.
Ceea ce nu însemană că nu e pregătită să dea piept cu pista. Spre exemplu, comutatoarele, precum cel al climatizării, poziționat în dreapta sistemului de infotainment este suficient de mare pentru a putea fi acționat chiar și cu mânușile de pilotaj pe mână.
Mașina Navigatorului – Lamborghini Urus
Scaunele deși finisate luxos fac mai repede trimitere la scoicile din mașinile de anduranță fiind practic „lipite” de cockpit. Acesta nu doar că sunt formate din perne individuale menite să se plieze perfect pe conturul corpului pilotului, dar treimea superioară se poate scoate pentru a putea permite accesul și pilotajul cu cască.
Epicentrul întregii arhitecturi îl reprezintă forma și proporțiile mașinii ca în cazul uneia tradiționale cu motor poziționat central. Este interesant pentru că fiind un model electric, nu motorul este cel care este poziționat central, ci bateriile sunt cele care ocupa spațiul din spatele cockpitului. Nu am văzut exact forma, mărimea sau layout-ul acestui pachet de baterii, fiind posibil ca aici să mai existe un spațiu suplimentar, probabil pentru un portbagaj, dar cumva acest aranjament contribuie la obținerea acestei forme de mașină sport clasică, coborâtă și care arată în realitate uimitor.
Mission X ne face în primul rând să visăm, dar mai oferă ceva și anume faptul că viitorul „electric” nu trebuie să fie neapărat anost și lipsit de emoție, precum produsele cosmetice în sticle albe pe care scrie „eco”.
Comentați?