Bavaria cu „C ”mare. Poate cel mai bun exemplu pentru un cruiser modern, produs în serie mare, C50 de la Bavaria oferă multe lucruri care să atragă cumpărătorii de astăzi. Am avut ocazia de a fi printre primii care testează pe mare o versiune „owner” a acestui model, Imediat ce a fost lansată la apă.
Dacă există un constructor mai hotărât să rămână în fruntea tendințelor pe o piață într-o continuă și rapidă schimbare, acela este Bavaria.

Când marca bavareză a trecut la modelele proietate de Farr, performanțele velierelor sale au crescut cu pași mari, iar stilul a primit și el o anumită atenție. Dar de câțiva ani Bavaria trăiește o nouă poveste frumoasă după ce a trecut de la gama Cruiser a lui Farr la noua serie a modelelor C-Line, proiectate de Cossutti Yacht Design. Primul a fost modelul C57 în 2017, iar apoi modelele C45 și C50 in 2018 și 2019.
Bavaria C50 un produs desenat de Cosutti Yacht Design
Acum, pe de o parte ar fi greu să ne gândim la un nume cu un profil mai demn sau un pedigree mai impresionant în proiectarea yacht-urilor de performanță decât Farr, dar în același timp, Bavaria avea nevoie de o schimbare, mai ales că printre constructorii de volum nu are cel mai „sportiv” profil, valorile sale fiind axate in principal pe confortul impresionant pentru viața la bord, manevrabilitate și robustețe.
Peste 200 de clienți și proprietari au participat la Bavaria Yachts International Showroom Weekend
Dar Bavaria preferă ca din când în când să mai agite lucrurile și Cossutti este un nume nu chiar necunoscut, ba dimportivă, schimbările aduse gamei de cruisere par să-și fi plătit deja dividendele.
Performanțele bune de navigație au rămas în topul listei de priorități și pentru modelele C, dar și alți factori se află în spatele introducerii lor.

Bavaria a dorit să sporească confortul, să ofere o mai mare flexibilitate pentru amenajare și echipare, cerută de cumpărătorii de astăzi, să ofere mai multe opțiuni printr-o gamă întreagă de variante opționale de configurare interioară și mult mai important, să construiască ceea ce se cheamă o „conectivitate inteligentă” în ambarcațiunile sale sub forma unui sistem electronic complet integrat.
Pe primul loc este conectivitatea inteligentă
Naviop de la B&G permite prorpietarului să apeleze orice date de navigație de pe orice ecran de la bord. Ecranele funcționează și ca panouri interconectate, astfel încât, de exemplu, se poate verifica nivelul rezervoarelor sau se pot aprinde sau stinge luminile de navigație și de la timonă.
Monitorizarea datelor de pe telefon este de asemenea posibilă acum, iar în plus, sistemele pot fi controlate de pe telefon sau tabletă.

Spre exemplu, dacă vă îndreptați spre barca dvs. în weekend și doriți ca berile să fie reci în frigider înainte să ajugeți la barcă sau cabina să fie bine încălzită sau răcită – după caz- atunci când ajungeți acolo, trebuie doar să vă conectați cu telefonul și totul se rezolvă din câteva atingeri.
Deși v-ați putea gândi că acest tip de conectivitate electronică este un accesoriu care poate fi adăugat oricărei ambarcațiuni, în practică acesta trebuie încorporat în design încă de la început.
Acesta este unul dintre motivele pentru care unele dintre modelele Cruiser produse de Bavaria continuă să fie produse alături de gama C, cel puțin pentru moment, ca alternative mai simple și mai ieftine.
O mulțime de alte noi caracteristici se regăsesc în gama C
Astfel, zona bucăriei nu mai este liniară, ci a fost mutată mai spre pupa. Iar, în timp ce Cruiser-ele foloseau întreaga lungime a corpului navei pentru cazare, noile modele, inclusiv C50 dispun de garaj special pentru dinghy și accesorii de baie la pupa.
La exterior, cârma cu dublu safran a a cedat locul celei cu unul singur, deoarece proprietarii doreau o manevrabilitate mai bună la motor, prin utilizarea mai efiicientă a efectului de prop-wash (jetul de apă trimis de elice către cârmă). De asemenea, au vrut un sistem de foc autovoltant, care acum există.
O plutire lină cu noul C50
Testul, efectuat prin amabilitatea Bavaria Yachts Romania în colaborate cu partenerul din Bulgaria, deși relativ scurt s-a desfășurate în rada Portului Varna.
Având alături un mic echipaj local, testul a fost utilizat și pentru verificarea rigging-ului ambarcațiunii de către echipa de montaj de la Odessos Rigging, barca fiind armată integral in Bulgaria!
Condițiile au fost însă ideale, iar locația, ușor ferită de valul de Nord-Est caracteristic Mării Negre s-a dovedit perfectă. Am rulat pe fiecare alură de vânt fără probleme.
In ciuda dimensiunilor și gabaritului C50 taie grațios valurile, heal-ul este unul moderat, deplasarea pe vele la o viteză de croazieră de 5-6 noduri fiind extrem de plăcută.
De altfel, dispunerea manevrelor mobile, winch-uri (electrice în cazul modelului de test), școte, pian – aproape de cele două timone, permit o manevrare ușoară a velelor chiar de către cel de la timonă.

Focul autovoltant este un mare plus, iar posibilitatea echipării cu gennaker și code Zero este de asemenea un plus important. Pentru cele două vele, fiind deja prevăzute prinderi pe bompres.
Cockpitul de dimensiuni generoase, vine cu această posibilitate de a avea două mese, și două banchete în formă de „C” – eliberându-se astfel culoarul central de acces – un aspect foarte practic. Desigur, fiind o barcă de proprietar, nu puteau lipsi de aici gratarul barbeque, o ladă frigorifică și o chiuvetă.
Designul interior al modelului din test este rezultatul perfect al viziunii Bavaria și anume aceea de a oferi fiecărui proprietar ceea ce își dorește, de la alegerea materialelor pentru finisare, până la arhitectura interioară, cu două sau trei cabine, cu cameră tehnică, sistem de aer condiționat, generator etc.
Aici opțiunile sunt nelimitate, iar dacă sunteți curioși despre cum se poate configura o astfel de ambarcațiune vă invit să accesați site-ul importatorului Bavaria din România
În loc de concluzie
Pentru o ambarcațiune de 50 de picioare, C50 este departe de a fi scumpă. Bavaria promovează, printre altele, performanța, confortul, gama de opțiuni, tehnologia integrată, inovația, stilul, interiorul luminos și aerisit și sistemul de construcție cu materiale laminatele cu infuzie în vid.
În multe privințe, Bavaria C50 este o barcă impresionantă. Este un produs calculat și proiectat cu mare atenție pentru detalii, rezultat în urma multor analize și calcule și care a fost creat pentru a atrage un public cât mai larg.
Cu C50, Bavaria a ajuns, probabil, la maturitate, iar modelele mai mici care au urmat în gamă, și ele de succes, dovedesc că pașii făcuți au fost corecți.
Cu această ambarcațiune Bavaria a fost considerată în anumite privințe ca stabilind standardele pentru yacht-urile de croazieră obișnuite din această gamă de dimensiuni.
Fișa tehnică Bavaria C50
LOA 15.39m (50ft 6in)
Lungimea corpului 14.99 (49ft 2in)
Lățime 5.05m 16ft 7in)
Pescaj 2.30m (7ft 7in)
Deplasament 15,490kg (37,765lb)
Balast 4,500kg (9,920lb)
Raport balast (29%)
Raport Deplasament / Lungime 149
Suprafața velică 131.73m2 (1,418sq ft)
Raport SA/D 20
Rezervor motorină 250 litri (55 gal)
Rezerva de apă 650 litri 143 (gal)
Putere motor 80 CP
Transmisie Saildrive
Categoria A
Designer Cossutti Yacht Design
Constructor Bavaria Yachts
Importator Bavaria Yachts Romania (bavariayachts.ro)
Comentați?