15 echipaje din România prezente în flota record de 80 de veliere pentru Bosphorus Cup 2023

15 veliere sub pavilion românesc sunt prezente în Marea Marmara pentru ediția 2023 a Bosphorus Cup (22-24 septembrie), ceea ce ridică numărul de participanți la 80 pentru această etapă internațională găzduită de magnificul Istanbul. Lista completă de înscrieri o puteți consulta aici:  bosphoruscup.org

Bosphorus Cup 2023
Bosphorus Cup 2023

Ziua de vineri programează cursele inshore (windward-leeward) și cele coastal în zona delimitată de insulele Caddebostan – Prince – Kalamis, iar sâmbătă va avea loc faimoasa cursă de pe strâmtoarea Bosfor, chiar în inima Istanbulului. Duminică are loc marea finală, de asemenea, în zona Caddebostan.

Atracția competiției o reprezintă desigur cursa de sâmbătă, organizatorii reușind să obțină aprobabrea pentru ca etapa să se desfășoare pe intinderea de apă ce separă Europa de Asia (o zonă care este de cinci ori mai aglomerată din punctul de vedere al traficului maritim față de Canalul Panama), strâmtoarea urmând a fi închisă pentru o perioadă de cinci ore.

4 clase diferite pentru Bosphorus Cup 2023

Anul acesta flota a fost împărțită în patru calse principale grupate după regulamentul IRC, respectiv IORC pentru clasele cruiser.

Cea mai importantă prezentă este Chocolate 3, Farr 52 condusă de skipper-ul elevețian Francois Bopp și care va concura în calsa de top IRC One, în timp ce ambarcațiunea cea mai mică este sportboat-ul Roku,  Cheese 6.5 condusă de Ahmet Levent Karabeyoglu.

Un motiv de mândrie pentru noi o reprezeintă numeroasa prezență românească la evenimentul organizat de Istanbul Sailing Club din Fenerbahce Setur Marina. 15 veliere românești sunt prezente la aceastp ediție.

Oeru și Trandafir – cea mai importantă prezență internațională

Presa internațională subliniază că printre cele mai importante nume prezente aici se numără Valentin Oeru cu Swan 42CS Lion’s Story sau Cătălin Trandafir cu Soto40.

Oeru cu un echipaj româno italian are un palmares impresionant printre care se numnără prezența la Rolex Middle Sea și la etapele Swan și ORC din Italia și alte zone din Mediterana, ultimul rezultat notabil fiind  secund în divizia Corintieni a Clasei B la ultima ediția a ORC Wolrds Porto Cervo 2022.

Bosphorus Cup 2023
Bosphorus Cup 2023 – Valentin Oeru: Swan 42

Înaintea competiției Vali Oeru declara: „Este asemănător cu Mesina – strâmtoarea dintre Sicilia și „tocul cizmei” , dar este mai îngust și mai complicat datorită curentului mai puternic care poate face diferența între victorie și înfrângere.”

Câștigător al Clasei B în cadrul ORC Wolrd Chanpionship, Cătălin Trandafir, unul dintre cei mai prolifici yachmeni români, a concurat în competiții ORC, Maxi și mai recent în clasele 6mR. Trandafir  revine la Bosphorus Cup cu Essentia, Soto 40): „Am început să vin aici în urmă cu 4 ani, iar de atunci cursa aceasta face parte din programul meu obișnuit din sezon” spune el pentru www.sail-world.com. „Este un loc foarte frumos iar organizatorii fac o treabă extraordinară. În fiecare an se îmbunătățește, iar anul acesta vedem cea mai mare flotă de până acum”. Deși are rezultate notabile la edițiile precedente, anul acesta Cătălin Trandafir vine aici cu un echipaj complet nou pentru Soto 40.

Prezențe exotice și feminine

Printre prezențele exotice se numără Baby Dracula  – Beneteau First 40 – al echipei Dubai offshore Sailing Club, echipajul fiind însă eminamente turc, mai puțin doi dintre ei care lucrează și au rezidenșa în Dubai,

De asemenenea, din numeroasa flotă a celei de-a 22-a ediții a Bosphorus Cup nu putea lipsi un echipaj complet feminin. Esra Kahraman, Skipper al Azuree 33 Denizanalari/Jellyfish (patru membre ale echipajului – toate profesioniste) declara „Suntem aici pentru a demonstra că femeile pot face ceva dacă îți doresc asta.”

Conducerea cursei este de asemenea internațională, șef fiind Nino Shmueli (Olimpic race officer) el conducând o comisie formată din personalități din Grecia, Franța, Israel și Turcia.

(sursa:www.sail-wolrd.com)

Pentru mai multe informații vizitați bosphoruscup.org.

Adaugati comentariu