Ai închis marea în ochi…

Alina Manole

Apa, marea, navigația cu vele a fost dintotdeauna o temă preferată pentru artiști. Iar marii artiști știu cum să pună pe pânzele lor o întreagă poveste într-o singură imagine.

Se spune că dacă știi să privești un tablou, te poți uita la el ore întregi precum la un film a cărui acțiune se desfășoară în fața ta. Personal sunt fascinat de artiștii care pot pune atâta dinamism într-o imagine…statică. Și pentru că iubim navigația, marea și velierele vă invit să o descoperiți pe Alina Manole și creațiile sale cu teme nautice!

Marea ca punct de perspectivă

Bunicul meu a fost pictor, amator – picta ca să se liniștească – CFR-ist fiind într-o eră când dacă un tren întîrzia cineva ajungea la pușcărie.

În puținul timp liber pe care îl avea, în curtea unei case mici de lângă Gara Filaret – o perioadă a locuit chiar în gară într-o locuință de servici – picta peisaje, trenuri, flori…mai puțin oameni. Îmi aduc aminte, odată m-a luat în brațe – în fața șevaletului și a pictat cu mine așa.

Nu înțelegeam nimic din toate acele mișcări ale pensulei sau de ce punea culoare peste culoare….dar la final am văzut tabloul.

Acesta era de la început în mintea lui. Nu făcuse decât să pună puțină culoare imaginației sale și să umple pânza alba cu visul său.

Alina Manole
Alina Manole

Am un mare respect pentru artiști – pentru că munca lor nu poate fi cunatificată – mai ales într-o epocă când numărăm orice altceva, mai puțin valoarea, talentul, imaginația, cultura.

Nu poți spune că un tabloul este mai scump sau mai ieftin după dimeniuni, sau după compoziție sau după numărul de like-uri  – dacă postezi undeva o imagine – pentru că un tablou înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi, pe de o parte, pe de altă parte, nu s-a inventat nicio unitate de măsură pentru emoția pe care ți-o transmite un artist! De aceea, valoarea multor lucrări, dacă nu a majorității lucrăilor de artă este recunoscută abia după ce artistul nu mai lucrează.

Expoziția de artă cu tematica „Marea și navigația”

Mi-ar plăcea să schimb asta. Consider că avem nevoie de artă, că artiștii plastici trebuie să existe în continuare și că din nicio casă nu trebuie să lipsească o pictură, un tablou autentic, ca și în cazul cărților.

Alina Manole a ales de data aceasta marea ca „punct de perspectivă”, iar tablourile sale captează momente ale zilelor noastre – peisaje marine, regate, veliere – dar asta doar aparent. În fapt sunt momente reale din viața marinarilor, a celor care practică navigația de agrement pentru performanță sau doar pentru propria pasiune sau din imaginație, dar fiecare imagine este o poveste în sine.

„Marea înseamnă pentru mine libertate de exprimare. Apa mă fascinează deoarece reflectă lumina și conține un întreg univers ascuns privirii, o lume pe care doar o întrezărim prin transparențele primelor straturi de la suprafața luciului de apă.

În preajma apei culorile se schimbă în permanență și pentru un pictor care privește atent există întotdeauna noi pretexte pentru a picta și a repicta apa. De la prima rază de lumină pna dupa apusul soarelui gasesti inspiratie cand privesti apa.

Navigația- cum se vede ea prin ochii artistului… prin compoziții de cele mai multe ori dinamice care să surprindă mișcarea ambarcațiunilor și a valurilor, a vântului. Frumoase sunt și sclipirile de lumină care se reflectă în apa, culorile pânzelor sau catargele care crează adevărate grafisme pe luciul apei. Îmi place să petrec ore întregi privind marea și deși poate că fac doar schite în cărbune, acuarelă și pasteluri revin în atelier cu imaginile impregnate pe retină si transpun pe pânză sentimentul pe care mi l-a lăsat marea.” Alina Manole

Lucrările sale sunt adeseori expuse în cadrul evenimentelor- dar azi e din ce în ce mai greu ca lucrurile de valoare să răzbată la suprafața comercialului.

Azi arta este accesibilă – hai să-i dăm o șansă

Nu există azi nicio scuză pentru care să nu ai un tablou în casă – mai ales că arta este mai accesibilă ca oricând. În plus niciun tablou nu se va deprecia vreodată, ba dimpotrivă. Dar nu este vorba doar de valoarea intrinsecă a operei. Este despre valoarea pe care un tablou o aduce spațiului, despre povestea din spatele imaginii care leagă pasiunea celui care îl deține de eternitate.

Un tablou poate fi și un cadou – poate fi un cadou personalizat dacă este despre imaginea sau pasiunea celui care îl primește – poate fi și o declarație din perspectiva celui care oferă. Un tablou, ca și o melodie, sau o carte este menit să transmită o emoție, iar emoțiile însemană viață.

Am selectat aici o parte dintre lucările cu teme nautice ale Alinei Manole, iar dacă mai știți artiști care tratează în lucrările lor yachtingul vă invit să mă contactați pentru a-i ajuta să se promoveze!

Mai multe lucrări din portofoilul artistei pot fi vizionate aici: www.alinamanole.com

Constantin Nautics: Artă românească peste mări și țări

 

 

Adaugati comentariu