Pe 15 august 2023, goeleta Oosterschelde a pornit de pe coasta de sud a Angliei pentru a antrena și a inspira o nouă generație de naturaliști, reluând călătoria făcută de tânărul Charles Darwin în urmă cu aproape 200 de ani, care a dus la teoria sa despre evoluție.
Ambarcațiunea va servi drept laborator plutitor pe mare și în porturi, unde aproximativ 200 de tineri naturaliști și conservatori din întreaga lume urmând să ia parte la proiectul Darwin200.
„Este vorba despre speranță, despre viitor și despre schimbarea lumii”, a spus cel care conduce această aventură, Stewart McPherson.
Nava va face prima „escală” în Insulele Canare și apoi va traversa Atlanticul spre Brazilia. Apoi va naviga pe coasta de est a Americii de Sud și în sus, pe coasta de vest a acesteia, până în Insulele Galapagos, unde Darwin a făcut unele dintre cele mai importante descoperiri ale sale.
Sarah Darwin, cercetător în domeniul botanicii, a spus că sprijină această misiune, în cinstea stră-străbunicului său și pentru a evidenția schimbările de mediu. Ea a spus că cea mai mare moștenire a lui Charles Darwin a fost recunoașterea locului oamenilor în natură.
Nava va merge apoi în Australia și Noua Zeelandă înainte de a se întoarce în America de Sud și apoi va traversa din nou Atlanticul, către Africa de Sud, înainte de a se întoarce în Anglia la finalul lui 2025.

Despre Oosterschelde
Construită în 1917, această navă restaurată în mod unic este una dintre cele mai frumoase nave istorice aflate pe linia de plutire. Oosterschelde are 50 de metri lungime, un catarg incredibil de 36 de metri și aproape 900 de metri pătrați de vele. Are capacitatea de a găzdui 24 de membri ai echipajului de voiaj.
Oosterschelde a călătorit în mai mult de 55 de țări de pe cinci continente și a încheiat cu succes două călătorii globale în 1996-1998 și 2012-2014. În timpul acestor călătorii globale, nava a vizitat Antarctica, Falklands, Georgia de Sud și multe alte destinații incredibile.
În august 2023, Oosterschelde a pornit la drum pentru a finaliza călătoria globală DARWIN200, care constă în 32 de etape de călătorie din Anglia până în Australia și înapoi. Va ajunge în locurile cheie în care Charles Darwin a pășit pe țărm în timpul călătoriei navei HMS Beagle.

Știai că și România are un program de cercetare oceanografică?
Oleg Margina – Ironbarque, un vis transformat în realitate
Comentați?