Înainte de Atlantic

Înainte de Atlantic

Există locuri în Portugalia ce par suspendate deasupra oceanului. Unul dintre acestea este Cascais, acolo unde mereu vântul bate, un vânt ce aduce cu el bucurie şi freamăt. Sunt graniţele continentului nostru.

Poţi sta în micul port pescăresc şi să contempli depărtările, Atlanticul cu un cer înnegurat; sau poţi întâlni un portughez şi să asculţi povestea acestui popor de ţărani şi marinari despre ţara aceasta ancorată la Ocean, despre skipperi şi vechi baleniere. Povestea este aceea a unui trecut glorios de descoperiri şi cuceriri. Tocmai de aici, de la Cascais, multe nave plecau. Localitatea era prima ce putea fi văzută de navele care se apropiau de fluviul Tago şi ultima când părăseau Portugalia pentru a se îndrepta spre coloniile imperiului lusitan. Este povestea unor marinari care îşi lăsau în urmă casa luni la rând şi a unor călătorii interminabile pe mări necunoscute, spre pământuri îndepărtate – Africa, India, China sau Brazilia. Marinari ce visau la propriul pământ însă odată ajunşi acasă abia aştepatu să plece din nou pe mare. Cascais, nostalgia epocii luminoase a descoperirilor geografice, are importanţă antică conferită de poziţia sa, pe malul nordic, la gura fluviului Tago. Deschiderea faţă de lume a făcut din Cascais un oraş cosmopolit fără să-i altereze aspectul original. Situat pe coasta Estorilului, la 25 de kilometri de Lisabona, unde se poate ajunge pe autostradă sau pe o şosea mărginaşă de-a lungul mării, acest antic sat de pescari a trăit o dezvoltare notabilă de la finele secolului 19, când familia regală l-a ales ca rezidenţă estivală. Dată fiind plasarea strategică, s-a transformat în timpul celui de-al Doliea Război Mondial într-un centru de spionaj şi diplomaţie secretă, iar amintirea acelor vremuri de strălucire şi mister va dăinui în timp. Este un loc fascinant în care tradiţia pescărească, impunătorul oraş medieval, eleganţa vilelor rezidenţiale estivale, atmosfera plăcută şi cosmopolită se întrepătrund armonios. Cascais, scăldat de apele oceanului Atlantic, aparţine regiunii Estoril care se întinde de la estuarul fluviului Tago până la Sierra di Sinistra, cel mai vestic punct al Europei continentale. Udată de ape limpezi şi transparente pentru care au primit steagul albastru al Uniunii Europene, regiunea se împarte din punct de vedere geografic în două sectoare: coasta de Sud cu plaje, vile elegante sau palate istorice şi coasta de vest care ne suprinde prin naturaleţea peisajelor şi prin valurile impunătoate. De aici, de la seducătorul golf Cascais începe călătoria noastră.

Itinerarul
Golful este imaginea oraşului Cascais. Zonele nisipoase, la adăpost de vânturile oceanice, au un colţ de vechi palate ale aristrocraţiei portugheze şi europene. De pe aceste mici plaje este posibil să admiri coloraţii pescari portughezi concentraţi asupra activităţii lor. Seara, bărcile reintră în Baía dos Pescadores sub privirea bătrânilor care-şi petrec ziua de-a lungul oceanului înnădind plase de pescuit. În fiecare zi, la apus, pe la şase seara are loc licitaţia peştelui. Culorile aprinse şi mirosurile puternice sunt fundalul acestei activităţi care aminteşte de vremurile trecute când Cascais era un sat de oameni ai mărilor. În fiecare an, în luna august, de aici din golf începe procesiunea religioasă Nossa Senhora dos Navegantes, protectoarea navigatorilor.

Caracterele tipice ale satului de pescari s-au menţinut. Străzi înguste din centrul istoric, atmosferă primitoare pe care o respiri în micile şi pestriţele colţuri ale satului, clasice şi vii pavaje portugheze, splendide faţade de „azulejos”. Coloratele Rua Direita şi Avenida Valbom sunt locuri ce nu pot fi evitate. Domină Baia Cascais pe latura occidentală a Cidadela, o fortificaţie impresionantă din secolul XVII care proteja golful şi forma o parte dintrun cordon de artilerie de coastă. Acest târg dă spre portul Cascais, modern şi bine echipat cu 650 de locuri pentru acostare. „Chemarea vântului” a determinat portul Cascais să găzduiască anul trecut diferite regate internaţionale, cum este şi Campionatul Mondial al Claselor Olimpice ISAF care şi-a celebrat centenariul.

În apele golfului se simte spiritul competiţiei, un alt eveniment găzduit aici era Trofeul Quebramar Chrysler cu bărci IMS şi GP42. Cascais are vocaţia şi condiţiile meteo ideale pentru velă. Lăsăm portul pentru a continua explorarea coastei. Am închiriat gratis o bicicletă (bicas), un serviciu oferit turiştilor de Camera Municipală din Cascais. De la Citadela continuăm spre litoralul vestic unde găsim un far, Santa Marta, primul dintr-o lungă serie dispuse de-a lungul coastei. Farul „este un diamant în noapte care se roteşte pentru a aviza oamenii”, spunea Luis Cernuda „faroleiro” (gardian al farului) din anii ’30.

Avansând de-a lungul pistei pentru biciclete paralelă coastei ieşim din oraş. Spectacolul este surprinzător, peisajul devine sălbatic între coaste şi stânci acoperite de plante şi tufişuri mediteraneene, marea se sfărâmă pe stânci şi grote cu sunete care răsună ameninţător. Suntem la Boca do Inferno, la trei kilometri de portul Cascais, o cavitate excavată de apele oceanului în această porţiune de coastă care îşi trage numele din sunetul provocat de violentul impact cu valurile. O legendă spune că Aleister Crowley, un faimos vrăjitor englez de la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi-a înscenat moartea, lăsând o scrisoare iubitei sale prin care o făcea să creadă că s-a sinucis, aruncându-se de pe stâncile din Boca do Inferno. Spre vest, strada coboară înspre mare şi se poate admira efectul scenografic al valurilor ce se sparg de stânci aruncând apa la câţiva metri înălţime. Poţi să-ţi imaginezi norii de stropi care se formează acolo în zilele cu vreme rea. Ajungem dincolo de farul promontoriului Cabo Raso, unde strada dă spre oceanul larg. Bun venit în regatul vânturilor, în trecut exploatate pentru a acţiona palele morilor de vânt. Astăzi se poate încă admira peisajul natural aproape intact. Agitaţia mării în zona Guincho, la opt kilometri de Cascais, face ca aici să fie una dintre cele mai bune locuri din Europa pentru surf şi windsurf.

Aici au loc competiţii internaţionale cum este World Kitesurf Championship sau World Surfing Championship. Plaja Do Guincho, situată la poalele Parcului Naţional Sierra di Sintra, impresionează prin contrastul dintre mare şi pământ, dune nisipoase coboară pe sute de metri în golful în care valurile violente formează o puternică resacă. Expus la vânturi puternice din nord-vest, Guincho se laudă cu condiţii extraordinare pentru iubitorii sporturilor pe valuri şi cine ajunge pe aceste plaje se va trezi între duzine de vele colorate. Doar o recomandare: atenţie la curenţii puternici!

Lo Cabo da Roca
De la Guincho ai o panoramă magnifică asupra Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei continentale (Latitudine 38°47′ Nord – Longitudine 09°30′ Vest). Pentru a ajunge la Capo, strada se adânceşte sinuos în exterior. Cabo da Roca a fost numit de poetul portughez Luís Vaz de Camões (1525-1580) ca locul „în care pământul se termină şi începe marea”. De aici se vede foarte bine forma Vechiului Continent care dă spre maiestuozitatea Oceanului Atlantic.

Numit şi „Promotoriul Lunii”, Cabo da Roca este porţiunea cea mai abruptă a coastei: stânci gri, foarte inalte, dominate de întinderi de plante, cad de la o înălţime de 144 de metri. Promontoriul este străjuit de un mare far galben şi roşu. În această parte de lume, atunci când suflă vântul, se face auzită magia acestor locuri, suspendate deasupra oceanului. Se zăresc stâncile ascuţite care se înalţă printre valuri, astfel încât par turnuri impunătoare şi se întrevede alternarea promontoriilor care se confundă cu orizontul prin negura consistentă ce se ridică din mare. Noi suntem aici, să privim, să ne plimbăm şi ne place să fim călători.

Oficii de turism

În Italia Oficiul Comercial şi de Turism Portughez (ICEP) largo Augusto 3, 20122 Milano, tel. 02 795228-794573, icepmila@icep.pt, www.portugalinsite.pt

În Portugalia Posto de Informação Turística, Rua Visconde da Luz 14-A, Cascais, tel. +351 214868204 -214844086. Ambasada Italiană din Portugalia: Largo do Conde Pombeiros 6, Lisbona, tel. +351 213515320, amblisb@embital.pt, www.embital.pt.

Meteo Lunile cele mai recomandate pentru a vizita zona sunt din mai până în septembrie. Zona costieră Estoril-Cascais amestecă aspecte mediteraneene şi atlantice: ierni blânde (medie 15° C), veri calde cu temperaturi în jur de 30°, dar plăcute pentru că sunt ventilate, mai ales zonele de coastă unde bat vânturi puternice din vest/nord-vest. Pentru informaţii meteo http://tempo.sapo.pt, www.meteo.pt.

Vânturi Vânturile Nortada bat constant de la primele ore ale după-amiezii cu viteze maxime de la 6 la 7, media estivală sezonieră fiind de 14-16 noduri. Apa oceanului, rece şi pe timpul verii, nu depăşeşte 18° C în unele locuri. Marea este deseori agitată. Ploiele sunt de 700mm/an, absente în lunile iulie şi august, 4-5 mm, ceea ce înseamnă câteva ploi rare şi nu în toate verile.

Adrese utile

Marina di Cascais (38°42′ N – 09°25′ O) Baía de Cascais – Farol de Sta. Marta, tel. 00351 214824800, www.marinacascais.pt 650 de locuri, 36 de m lungime, 6 m pescaj. Macarale şi întreţinere. Multe restaurante, baruri şi magazine. Arealul din jurul portului este perfect pentru sporturile acvatice, în special cele cu velă.

Clube Naval de Cascais Esplanada Principe D. Luis Filipe, Cascais, tel. +351 214830125, www.cncascais.com

Tuttamania Marina de Cascais, Loja 127, tel. 00351 214833083-938769224, www.tuttamania.com, charter cu velă şi motor. Evenimente nautice. Excursii zilnice cu barca cu velă cu skipper coasta Cascais- Guincho. Ski nautic şi pescuit.

Federação Portuguesa de Surf www.fps.pt, www.infopraias.com, informaţii despre şcoli de surf şi windsurf în zonă. Ştiri despre plaje, valuri şi tabel maree.

De văzut

Museu Do Mar, Rua Julio Pereira de Mello, Jardim da Parada, Cascais, tel. 00351 214825400. Deschis de marţi până duminică, 10-17, intrarea 1.50 euro. Muzeul dezvăluie relaţia strânsă dintre Cascais, mare, navigaţie şi pescuit: o vastă expoziţie de arheologie subacvatică, modele de nave, comori recuperate din naufragii pe costa din Cascais şi din estuarul fluviului Tago, memorii marinăreşti cum sunt vechile hărţi şi costume de pescuit din vremuri apuse.

Igreja dos Navegantes, Rua dos Navengates, Cascais. Biserica, caracteristică stilului baroc, numită şi Templul oamenilor mării, conţine reprezentări ale sfinţilor patroni ai marinarilor.

O Pescador, Rua das Flores 10-B, Cascais, tel. 00351214832054. Veche şi foarte colorată tavernă de pescari între, aflată între mare şi piaţa de peşte. Deschis din 1964, restaurantul propune mâncăruri tradiţionale portugheze printre care regele gastronomiei marinăreşti lusitane, bacalhau (batog), sau l’açorda de marisco, mâncare specială şi insolită compusă din fructe de mare servite în supă de pâine, ulei, usturoi, coriandru. Trebuie gustate apreciatele brânzeturi de Requeijão şi Pastéis de nata, gustoase tortuleţe din cremă.

Skipper Marina de Cascais Loja 35-36, tel. 00351 917249713, un genuin loc de întâlnire nautică frecventat de călătorii pe mare atât localnici, cât şi străini. Sunt expuse fotografii şi mărturii ale veliştilor şi navigatorilor mai mult sau mai puţin faimoşi care au trecut pe aceste străzi. Este deschis de la 9 dimineaţa la 2 noaptea.

Museu dos Condes de Castro Guimarães Av. Rei Humberto II de Italia, Parque Marechal Carmona, Cascais, tel. 00351 214825407, deschis de marţi până duminică, 10-17, intrare 1,65 euro. Vila datează de la sfârşitul secolului XIX, aici putându-se gusta viaţa din urmă cu 100 de ani. Această locuinţă similară unui castel se ridică pe micul vârf al unui promontoriu, fundaţiile îi sunt udate de apele golfului în timpul mareelor mari. Muzeul se laudă cu opere de artă, mobile, ţesături, manuscrise din secolele XVI şi XVII în parte proveniente din coloniile din India şi obiecte arheologice găsite în zonă.

Hotel Baía Avenida Marginal, Cascais, tel. 00351 214831033,www.hotelbaia.com. Hotel are 113 camere confortabile, piscină pe terasă, restaurant, fiind poziţionat perfect între coloratul centru al oraşului Cascais şi plaja pescarilor.

Villa Albatroz Rua Fernandes Tomas 1, Cascais, tel. 00351 214863410, www.albatrozhotels.com. Construită în 1800, vertical pe ocean, ca rezidenţă a familiei regale portugheze, este astăzi un încântătoar hotel cu mult şarm, decoruri fastuoase şi servicii excelente.

Adaugati comentariu