Italia se trezeşte

Alegerea este dificilă, pentru că oferta este variată: insule mici, destinaţii clasice, sau un litoral uitat, cu portuleţe încă puţin în afara lumii. Înainte de toate, va trebui ales între mondenitate şi dorinţa de natură şi izolare. Există baze nautice răspândite aproape peste tot, mai ales în Marea Tireniană. Foarte mulţi operatori locali, fac coastele italiene printre cele mai cerute, în ciuda concurenţei îndârjite a Croaţiei, Spaniei şi Franţei. Principalele zone de navigaţie sunt marea Tireniană, cu numeroasele sale arhipelaguri, Sardinia şi Sicilia, cu insulele Egadi şi Eolie. Aglomerarea de bărci şi oameni în vacanţă este mare în iulie şi în august, cu un vârf în partea de mijloc a lunii august. Sunt prezenţi şi velişti care doresc trasee mai lungi şi solicitante, pentru a efectua croaziere între localităţi îndepărtate, cum ar fi traversarea mării Tireniene pentru a ajunge în Sardinia.

RUTE RECOMANDATE

Insulele Toscanei
Un itinerariu facil pleacă din Viareggio, sau, mai la sud, din golful Follonica, pentru a ajunge la insula Elba al cărui ocol merită făcut. Aici sunt de vizitat Portoferraio, frumoasa Bala Fetovala, Marina di Campo şi alte locali tăţi de coastă. O vacanţă printre insulele tos cane nu este completă fără o escală la Ca praia, una dintre cele mai sălbatice insule italiene.

Fascinaţia mării Tireniene
Plecând de la Nettuno la Anzio, pe o rută sud-est, pentru a avea vântul dominant la travers-larg, întâlnim Palmarola, prima dintre insulele Pontine. Există puţine locuri sigure de ancorare. Ponza, pe lângă portuleţul delicios, dar aproape inaccesibil, oferă ceva radă. Ven to tene, la 20 de mile la vest, este o escală interesantă, mai ales dacă reuşeşti să intri în vechiul port roman. Ischia are un port bine adăpostit. Nu trebuie pierdut nici un popas la Procida. Toate sunt aglomerate pe timpul verii. În fine, vizita la Napoli, oraş interesant unde te poţi plimba în căutarea minunilor artistice. Dincolo de Campanella întâlnim Capri, insula de vis, similară unui platou cinematografic.

Sicilia
Un traseu clasic pleacă de la Milazzo, prin Eolie, vizitând insulele Vulcano, Lipari, Salina, Panarea şi Stromboli. Alicudi, alături de Filicudi încheie la vest itinerarul nostru. Ustica este o insulă splendidă, cu coaste minunate şi un portuleţ frumos, dar poziţia sa izolată face traversarea solicitantă. Egadi sunt trei insule în largul coastei, între Trapani şi Marsala. Te poţi îmbarca la Palermo, poţi naviga de-a lungul coastelor pe lângă frumoasele stânci din Capo San Vito, apoi, poţi să faci un popas la Trapani. Mergând până la Porto Empedocle, barca se poate lăsa pentru a face o vizită apropiatei Valle dei Templi.

Cele o mie de feţe ale Sardiniei
La nord de Olbia, Coasta de Smarald oferă golfurile mici din Porto Rotondo, Porto Cervo. După ce a fost depăşit Capo Ferro situaţia se schimbă notabil. Destinaţiile de prim plan sunt Caprera, zona Palau, Capo Testa, şi crestatul arhipelag al Maddalenei. Coasta vestică, între Alghero, Bosa, Oristano este mult mai puţin frecventată, foarte variată şi oferă coaste nisipoase alternate cu zone înalte cu roci. O altă zonă interesantă de navigaţie se întinde la vest de Cagliari, spre Capo Spartivento.

Date utile

Pentru cine: Marea varietate de coaste şi peisaje, atracţii culturale, gastronomice fac din Italia o destinaţie pentru navigatorii din orice categorie.

Baze: Lavagna, Chiavari, Bocca di Magra, Salivoli, Castiglioncello, Scarlino, Punta Ala, Etrusca Marina, Portoferraio, Agropoli, Cannigione, Portisco, Procida, Palermo, Tropea, S. Agata di Militello, Marsala, Aprilia Marittima, Marina di Ravenna, Vieste.

Flote: Kiriacoulis, Moorings, plus cele mai numeroase flote locale. Structuri pe uscat: de tip şi răspândire foarte diferite. În Meridione există încă lungi porţiuni de coastă încă foarte puţin dezvoltate.

Meteo: la nord vara este în general liniştită, în Meridione se beneficiază de un sezon foarte lung. Starea meteo locală este, evident, foarte diferită, cu zone cu vânt (Egadi, coasta oocidentală sardă, Puglia) alternate altora, cum este Toscana, Adriatica nordică şi Liguria, cele mai liniştite.

Permis nautic: cerere certificat Rtf

Cum se poate sosi: 1. Cu avionul: aeroporturile principale pentru o călătorie cu barca în Meridione: Napoli, Palermo, Cagliari, Lamezia Terme. 2. Cu trenul: pentru cei care se îndreaptă spre Salento este recomandat trenul nocturn care leagă nordul de Bari.

Adaugati comentariu