Verdele colorează insulele dalmate meridionale, destinaţie ideală pentru cei care iubesc vacanţele liniştite şi navigaţia uşoară.
Influenţa italiană se resimte în câteva dintre construcţiile din porturile insulelor Dalmaţiei meridionale, arhipelag mai puţin frecventate de către cei care fac croaziere pe coasta croată nordică. Aici, este stăpână o natură viguroasă şi impunătoare, cu arbori care ajung până la mare şi rade bine adăpostite. Navigaţia în aceste ape este prin urmare mai puţin solicitantă, din cauza vânturilor, aproape întotdeauna moderate, şi datorită adăposturilor numeroase şi sigure. Dacă această porţiune de coastă rămâne mai puţin amenajată pentru navigaţia de agrement faţă de insulele Croaţiei de nord, este la fel de adevărat că absenţa aproape totală a poluării conferă un plus de fascinaţie şi unicitate unei croaziere capabile să dăruiască scenarii incredibile.
Preţ de listare la cerere
Barcă: 40′ 3.000 euro
Lungime: 12 m, 3/3 cabine, 2 băi, 4/5 locuri
Barcă: 50′ 4.900 euro
Lungime: 15 m, 4 cabine + 1, 4/5 băi, 8/10 locuri
Catamaran: 40′ 5.600 euro
Lungime 13 m, 4 cabine, 4 băi, 8/10 locuri
Cu motor: 37′ 5.800 euro
Lungime 12 m, 2 cabine, 1 baie, 4 locuri
Skipper: de la 110 la 130 euro pe zi
Notă: preţuri închiriere pe o săptămână.
Ruta recomandată
Itinerariul nostru pleacă din Spalato şi face popas la Solta, insulă în golf. Continuând spre SE, în funcţie de direcţia vânturilor dominante, opririle obligatorii sunt insulele Brac şi Hvar. Oferă un peisaj splendid şi ocazii de distracţie pentru iubitorii vieţii nocturne. Sunt de aceea, mai ales în august, pline cu turişti; italieni în principal. Mai puţin bătută este insula Vis, care, pe versantul pe care bate vântul, oferă numeroase locuri de acostare. Încet, încet, pe măsură ce se coboară spre Sud, viaţa mondenă lasă loc liniştii şi peisajelor încântătoare, începând de la golfuleţul Vela Luka şi de la oraşul medieval Korcula, de pe insula cu acelaşi nume. Nu trebuie pierdut, apoi, Lastovo, astăzi parc marin. Insula, puţin locuită, este plină de golfuri adăpostite, minunate. Când marea este calmă, îţi poţi petrece noaptea acostând între insuliţele Lastovnjaci. Ultima insulă este Mijet, sediu a unui alt parc naţional. Aici nu se poate să nu vizitezi vechea mănăstire care se înalţă din centrul lacului şi la care se ajunge la finalul unei plăcute excursii pe jos. Itinerariul ia sfârşit la Dubrovnik, oraşul cel mai sudic al Croaţiei, faimos pentru zidurile impunătoare ce îl înconjoară.
Date utile
Pentru: experţi şi începători, dacă apreciază liniştea şi calmul. Nu lipsesc ocaziile de distracţie, mai ales în insulele situate mai la nord.
Baze: Kremik, Dubrovnik, Betina, Trogir
Flote: Sunsail, Kiriacoulis, Moorings şi diferite flote locale
Structuri pe uscat: bune
Meteo: o zonă mai protejată de bora chiar dacă atunci când bate încreţeşte rapid marea.
Permis nautic: cerut cu certificat Rtf
Alte documente: taxă de intrare pe baza lungimii bărcii
Sosirea:
• cu maşina în Dalmaţia se poate ajunge cel mai bine pe noua autostradă situată de-a lungul coastei (A1 Zagabria-Bosiljevo-Zara-Sebenico- Spalato-Šestanovac). Intrarea Sloveniei în UE a determinat grăbirea trecerii vehiculelor la frontiera cu Croaţia.
• cu bacul: principalele legături via mare cu Italia: Ancona / Zara; Ancona / Spalato / Curzola; Ancona / Spalato; Pescara / Spalato; Bari / Dubrovnik / Spalato / Fiume; Bari / Dubrovnik; Ancona / Lissa. Pe lângă navele-bac există legături cu bărci cu motor rapide.
• cu avionul: aeroporturi internaţionale Zagabria, Spalato, Dubrovnik, Fiume, Pola, Zara şi Osijek.
Informaţii: www.croatiaairlines.com și www.croatia.hr