Top 10 cele mai scumpe yachturi din lume

Să deții un yacht este o plăcere scumpă. Cu atât mai mult atunci când vorbim despre ambarcațiunile unicat, construite pe comandă, iar la cheltuielile de construcție se adaugă și cele, importante și ele, de întreținere/mentenanță zilnică. Iată un Top 10 al celor mai scumpe yachturi din lume.

Când ai ajuns să îți permiți un yacht de lux, înseamnă că banii nu vor mai fi niciodată o problemă pentru tine. Este un simbol al statutului financiar, o extravaganță plutitoare pe care doar cei mai bogați din lume și-o pot permite. Aceste ambarcațiuni au apărut la sfârșitul secolului 20, când indivizi înstăriți au început să comande construcţia unor ambarcațiuni private, de mari dimensiuni, menite utilizării personale, în scopuri recreaționale. Exemplele timpurii, precum Cristina O și Savarona, demonstrează apetitul crescând pentru acest segment, vârful maxim de comenzi, la nivel global, înregistrându-se între 1997 şi 2008. Ceea ce, iniţial, a început ca un vas simplu, cu dotări de bază pentru a se putea trăi la bord, a evoluat rapid într-un gen de specimen extraordinar de luxos, așa cum o demonstrează următoarele 10 cele mai scumpe yachturi din lume.

10. Lady Moura – 210 milioane dolari

lady_moura_interior
Nemții de la Blohm + Voss au construit acest yacht pe omul de afaceri saudit Nasser Al-Rashid. Ambarcațiunea de croazieră este ușor de recunoscut după numele său postat pe chilă, literele fiind construite din aur de 24 karate. Extravaganța continuă la bordul yachtului de 105 metri lungime, unde piscina este echipată cu acoperiș retractabil, există un heliport și o masă de 23 metri lungime pentru cină. Cea mai spectaculoasă dotare a lui Lady Moura este platforma hidraulică, acoperită cu nisip fin, care se poate extinde în exteriorul navei și poate fi reglată pentru a pluti la nivelul apei. Pentru autenticitate, există și palmieri pe această plajă amovibilă. Lady Moura are la bord un mini-yacht – Mangusta 80 (24 metri lungime), o șalupă rapidă Sant Juan de 14 metri lungime și un elicopter S76B. La bordul super-yachtului pot fi acomodați 30 de oaspeți, precum și cei 60 membri ai echipajului.

Lady Moura

9. Al Mirqab – 250 milioane dolari

Al Mirqab
Construit în șantierul naval din Germania al companiei Peters Schiffbau Wewelsfleth pentru prim-ministrul și ministrul de externe (în acealși timp) al Quatar-ului, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani. Este unul dintre cele mai mari yachturi din lume și a fost recunoscut drept cel mai frumos yacht din lume în 2008, anul finalizării construcției sale. Are la bord 10 apartamente care pot găzdui 24 oaspeți, fiecare apartament având baie, sufragerie și dormitor dublu. Proprietarul are două camere VIP doar pentru el, iar pentru membrii echipajului sunt disponibile 55 camere. Al Mirqab este dotat cu un cinema, o piscină, un helipad, o punte amenajată pentru plajă, un bar exterior, bazin de înot, jacuzii și o gamă variată de echipamente/”jucării” pentru sporturile nautice.

al_mirqab_interior

8. Dilbar – 256 milioane dolari

Dilbar
Acest superyacht și-a început exsitența în 2008, construit de Lürssen Yachts, și este deținut de oligarhul rus Alisher Usmanov. Denumirea a fost aleasă de proprietar după numele mamei sale. Yachtul are 110 metri lungime și este unul dintre cele mai mari din lume. Este utilizat frecvent de miliardarul rus, care voiajază printre insulele sale private la bordul său. Dilbar are câteva piscine, printre alte dotări de lux, și poate găzdui maxim 20 oaspeți și un echipaj de 48.

Dilbar 1

7. Al Said –300 milioane dolari

al_said_luxury_yacht
Tot Lürssen Yachts este în spatele proiectării și construcției acestui yacht de luc, deținut și botezat după Qaboos Bin Said Al Said, sultanul Orman-ului. Se cunosc puține despre Al Said, unul dintre ele fiind faptul că este dotat cu sală de concerte suficient de mare pentru 50 instrumentiști ai unei orchestre. A fost construit între 2007 și 2008 și este al doilea cel mai mare yacht din lume, acomodând la bord 70 oaspeți și 154 membri ai echipajului.

6. Motor Yacht A – 323 milioane

Motoryacht A
Dacă numele acestui yacht de 122 metri nu este unul prea original, designul său compensează acest lips. Având aerul unei nave de război sau al unui submarin, Motor Yacht A este creația integrală hamburghezilor de la Blohm + Voss. Ambarcațiunea aparține lui Andrey și Aleksandra Melnichenko, miliardarul rus și soția sa, de origine sârbă, fostă fotomodel internațional. Yachtul are o suprafață utilă de 2.230 metri pătrați, dormitorul principal ocupând 233 metri pătrați. La bord există o discotecă, șase apartamente pentru oaspeți care se pot transforma în patru dormitoare foarte mari. Mobilierul, vesela și paharele sunt construite din cristale franțuzești. Deasupra punții este amplasat un hangar pentru elicopter, în interiorul carenei este parcată o barcă de viteză. Yachtul are trei piscine, una dintre ele având podeaua de sticlă și fiind amplasată exact deasupra discotecii. Pot locui la bord 14 oaspeți și 42 membri ai echipajului.

superyacht_a_interior

5. Dubai – 350 milioane dolari

dubai_interior
Început original ca un proiect comun între șantierele navale Blohm + Voss şi Lürssen, yachtul Dubai a fost comandat de prințul Jefri Bolkiah al Bruneiului, cu mai mult de 10 ani înainte de lansarea la apă, în 2006. Proiectula fost preluat de Platinum Yachts pentru șeicul Mohammed Rashid al-Maktoum (conducătorul Dubaiului). Platinum s-a ocupat şi de interiorul decadent al yachtului. Zonele cu lumină naturală, câteva jacuzi-uri și piscina au fost realizate folosindu-se decoraţiuni lucrate manual. Interiorul are parte de mozaic lucrat manual și de o scară în spirală cu trepte din sticlă ce își schimbă culoarea. Șeicul are puntea și etajul personal, există o zonă de socializae enormă, camerele VIP și apartamentele sunt numeroase, personalul echipajului beneficiază de o zonă pentru 115 persoane, iar helipadul suportă elicoptere de până la 9,5 tone greutate. O perioadă de timp a fost cel mai mare yacht din lume.

dubai_yacht_photos

4. Azzam – 650 milioane dolari

azzam1
Lürssen Yachts a semnat și proiectul celui mai mare yacht de lux din lume. A fost recent livrat șeicului Khalifa bin Zayed al-Nayan, președintele Emiratelor Arabe Unite și emir de Abu Dhabi, în schimbul sumei de 650 milioane. Ocupă a patra poziție în topul celor mai scumpe yachturi din lume, constructorul afirmând ca Azzam este cel mai complex yacht care a fost construit vreodată. Interiorul ultra-luxos al acestui superlativ plutitor, de 180 metri lungime, a fost conceput de designerul francez Christophe Leoni. Se cunosc puţine detalii despre yacht, discreţia fiind cerută de client, însă poate atinge o viteză de 30 noduri marine, adică 56 km/h, fiind unul dintre cele mai rapide din această clasă de nave.

3. Streets of Monaco – 1.1 miliarde dolari

streets_of_monaco_yacht
Așa cum indică numele, acest yacht de lux este e replică plutitoare a orașului Monaco. Este construit după o secțiune din Monte Carlo și are un cost estimativ de 1,1 miliarde dolari. Motivul acestui preț sunt detaliile exacte, la scară, pe care le regăsim pe puntea navei: toate provin din Monaco, locul de joacă al miliardarilor. Cazinoul Monte Carlo și circuitul stradal de curse, Hotel de Paris și cafeneaua de lângă el, Café de Paris, la Rascasse și Loews Hotel sunt reproduse fidel la bordul acestui yacht de 153 metri lungime, conceput de Yachts Island Design din Derbyshire County, Marea Britanie. Există piscine și terenuri de tenis, pe lângă somptuoasele apartamente identice cu cele mai scumpe din hotelurile monegasce de lux. Oaspeții sunt găzduiți în șapte apartamente de lux pentru 16 persoane, localizate în centrul navei, în Atrium. Tot aici este amplasat și apartamentul norocosului miliardar care va deveni proprietarul navei, un penthouse ce se întinde de trei etaje și 446 metri pătrați. La bord sunt gândite facilității BBQ, o mini-cascadă, un café-bar cu vedere sun apă, elicoptere și submarine. Un lucru este nesigur: ce miliardar va investi această sumă colosală pentru a lansa la apă Streets of Monaco.

2. Eclipse – 1.5 miliarde

eclipse_interior
Roman Abramovich, miliardarul rus, este mândrul proprietar al acestui superyacht exclusivist. Construit de Blohm + Voss, măsoară 163 metri lungime și este al doilea ca mărime din lume. Dimensiunea navei permite existența a 24 de cabine de oaspeți, două piscine, câteva jacuzi-uri, un club-discotecă, două helipaduri, trei bărci de viteză și un mini-submarin capabil să se scufunde până la 50 metri sub nivelul apei. Pentru un nivel de securitate maxim, Eclipse este dotat cu un sistem de dtectare a intrușilor la bord și un sistem de apărare cu rachete, în timp ce dormitorul principal și puntea de comandă sunt echipate cu armuri și geamuri antiglonț. Cel mai haios sistem de securitate este scutul anti-paparazi, constând în fascicule laser care scanează 360 grade yachtul. Când se detetează potențialii fotografi paparazzi, sistemul proiectează un fascicul luminos direct în camera foto neautorizată, împiedicând astfel orice fotografiere. 70 de membri ai echipajului se ocupă de bunul mers al lucrurilor la bordul lui Eclipse.

FRANCE YACHT ABRAMOVITCH

Liderul

History Supreme – aproximativ 4.5 miliarde dolari

history supreme
Pe locul întâi al acestui clasament se află History Supreme, o navă de 30 metri lungime, desenată de renumitul designer britanic de lux Stuart Hughes, care a necesitat 3 ani de construcție și a fost achiziționată de un om de afaceri din Malaezia pentru colosalul preț de 4,5 miliarde dolari! Această ambarcațiune are nici mai mult, nici mai puțin de 100.000 kilograme – adică 100 de tone! – de aur și platină încorporate în carena sa. Practic și literalmente, de jos de la baza navei, până la zona de cină, puntea, balustradele, scările și ancorele, toate sunt acoperite cu un strat subțire de aur masiv. Dormitorul principal este o capodoperă: are un perete întreg realizat dintr-un meteorit și o statuie realizată din oase reale de Tyrannosaurus Rex! Apartamentul principal mai are și un acvariu de 68 kilograme de aur masiv de 24 karate Aquavista Panoramic Wall Aquarim. La bordul lui History Supreme se află o sticlă de lichior ornată cu un diamant extrem de rar de 18,5 carate, valorând, doar aceasta în sine, 45 milioane dolari! iPhone-ul navei este decorat cu 500 de diamante, incluzând aici două diamante interschimbabile ale butonului ”home” – unul roz, de 7,4 karate și unul de 8 karate, extrem de rar.

history_supreme_yacht_interior

Adaugati comentariu