Cum a fost sărbătorită Ziua Marinei 2018

Sute de persoane au participat ieri la la manifestările prilejuite de Ziua Marinei care au avut loc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. La eveniment au ajuns și preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Mihai Fifor. 

Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României. Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi, toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să sărbătorim Anul Centenar.(Klaus Iohannis)

Între orele 7.00-15.00, traficul rutier a fost restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa.

Ziua Marinei

Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi ceremonia religioasă, a început spectacolul naval. Cei prezenți au putut vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale. Evenimentul a continuat cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.

În închidere, în jurul orei 12.30, toate navele participante au salutat oamenii prezenți printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, au defilat pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Manifestările de Ziua Marinei Române au început mai devreme în acest an, în 5 august, fiind organizate în şapte oraşe din ţară. Astfel, au avut loc spectacole susţinute de Muzica Militară a Forţelor Navale, ateliere de scufundări, prezentări de nave. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sursa Digi24, Wikipedia

Adaugati comentariu