Vine o vreme în viața fiecărui pasionat de ambarcațiuni cu vele sau cu motor când o simplă vacanță pe mare nu mai reprezintă un vis. Dar ce poate urma după ce ți-ai indeplinit visul? Ce mai rămâne de făcut?
De câțiva ani încoace pe firmament a apărut o nouă „specie” de navigatori, oameni care combină pasiunea de a naviga cu spiritul de aventură transformându-se în exploratori ai mărilor și oceanelor lumii.
Ideea tratării acestui subiect ne-a venit după ce am urmărit cu mare atenție proiectul Ironbarque al lui Oleg Margina prin care a reușit să-și transforme pasiunea într-un proiect destinat cercetărilor științifice oferind practic posibilitatea marinarilor români de a exersa navigația în cele mai dificile condiții, iar pe de altă parte cercetătorilor de a ajunge în cele mai deosebite locuri de pe planetă, ba chiar descoperind și locuri încă necartografiate.
Personal, o consider o modalitate nu doar plăcută, dar și foarte plină de semnificații, aceea de a-ți petrece vacanța sau timpul dedicat navigației în acest mod pentru că îți oferă un scop. În plus, dacă pentru expediții alegi un velier, atunci și componenta ecologică va fi la un nivel foarte ridicat.
Dar despre Oleg și proiectul său puteți afșa mai multe din interviul realizat în exclusivitate cu ajutorul tehnologiei furnizate de Elon Musk în YachtExpert nr.54.
Plecând de aici am vrut să vedem care sunt yacht-urile dedicate activităților de explorare, care sunt tendințele în acest domeniu și care sunt diferențele față de yachturile obișnuite de agrement.
Din acest motiv am dedicat această ediție YachtExpert unui segment care este într-o continuă creștere de popularitate.
Mi-am amintit cu această ocazie și de Julius Popper și Emil Racoviță. Dacă despre Popper se cunosc mai puține lucruri, activitatea sa științifică rezumîndu-se la colaborări punctuale din expedițiile sale cu secția de geografie a Academiei Române, principala sa activitate fiind aceea de „colonizator” al Țării de Foc.
Dar despre Emil Racoviță și expedița sa la Polul Sud cu nava Belgica putem spune că a influențat decisiv lumea științifică prin descoperirile sale. Mai mult, el a intuit și această formă de turism, iar ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura, se materiaza în anul 1926 când fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat la 4 ianuarie 1936 prin decret regal.
Așadar, cumva, genetic avem în noi dorința de a explora și cred că pasiunea pentru navigație se îmbină perfect cu dorința de a descoperi locuri sau lucruri noi și poate cel mai important dintre toate, oameni noi, pentru că nu-i așa, întotdeauna barca își alege echipajul, niciodată invers.
YachtExpert 54 a fost dedicat aproape în întregime navelor de agrement destinate explorărilor și exploratorilor fie ei amatori, de conjunctură sau curiozitate sau chiar profesioniști!