„Iluminatul pe yacht nu este strict funcțional. Acesta ajută la crearea unei experiențe de vis!”

În interior, în afara sau sub apă, iluminarea de la bord stabilește starea de spirit, sporește percepția noastră asupra spațiului și poate deveni chiar o operă de artă în sine. Pe scurt, este o parte integrantă a designului de yachturi care contribuie la o estetică generală prin îmbinarea părților funcționale cu materiale și finisaje speciale.

„Ca designeri de iahturi, ne străduim să creăm o experiență emoțională și arhitecturală, care poate fi îmbunătățită doar cu un design bun de iluminat”, spune Ben Harrison de la Harrison Eidsgaard din Londra. „Ai putea spune că lumina – culoarea, intensitatea și distribuția ei – stau la baza tuturor lucrurilor pe care le facem”.

Acest lucru nu a fost întotdeauna așa.

Înainte, iluminatul pe yachturi era strict funcțional. Limitați de marjele de profit și de platformele tehnice, constructorii de ambarcațiuni s-au bazat pe soluții cu rezultate rapide. Într-o oarecare măsură, acest lucru era de înțeles: vibrația, mediul salin și spațiul limitat pentru cablarea la yachturi au însemnat că soluțiile convenționale au fost favorizate față de tehnologiile noi, dar tiotuși, nesigure.

„Fiecare participant apreciază valoarea adăugată a designului de iluminat bun, dar în trecut instalarea era determinată în mare măsură de buget”, spune Claudio Zimarino, consilier pentru firma John Cullen Lighting din Londra, care a dezvoltat soluții de iluminare pentru superyachturi, cum ar fi Joy de 70 de metri Feadship, Aquila de 85,6 metri Derecktor și Twizzle de 57,49 metri de Royal Huisman. „

Marea schimbare a venit

Odata cu progresul în tehnologia LED-urilor și de retragerea treptată a becurilor cu halogen care consumă energie. În primii ani, LED-urile au fost scumpe și au dat lumină albastră, dar dimensiunile lor mici, emisiile reduse de căldură și durata lungă de viață le-au făcut ideale pentru yachturi.

Iluminarea interioară și exterioară a fost rapid transformată prin utilizarea de LED-uri pentru accent, ambient și sarcină. Banda de iluminat sub unitățile de mobilier care le dă un aspect plutitor – un efect care apare acum pe aproape orice yacht indiferent de mărime – ar fi practic imposibil de realizat cu alte surse de lumină.

Câștigurile în performanța LED-urilor au dus la noi aplicații care nu au putut fi realizate cu un deceniu în urmă. Sunt disponibile acum LED ultra-luminoase, electroluminiscente, care pot fi flexibile în forme lichide, organice. Atunci când sunt combinate cu un reflector și un difuzor prelucrat cu laser, ele oferă luminozitate perfect uniformă pe panou pentru iluminare.

Chiar și furnirul din lemn poate fi iluminat din spate și LED-urile sunt folosite pentru a adăuga strălucire pieilor micro-perforate, oferind iluminare ambientală accentuând în același timp proprietățile naturale ale materialelor.

Aceste progrese au dat naștere unei noi expresii – techorating – pentru a descrie fuziunea tehnologiei și decorarea. Desigur, LED-urile au avut impact și asupra iluminatului exterior al yahturilor. Aici, tendința este spre o iluminare mai selectivă și indirectă.

De exemplu, Ben Harrison indică lui Irisha M / Y, Heesen, de 51 de metri, livrat proprietarului său la începutul acestui an: „Irisha are un arc de sticlă foarte distinct peste timonerie și am ales să accentuăm această caracteristică de semnătură noaptea cu iluminare cu benzi LED”, explică el. 

Iluminarea într-o lume digitală

Tehnologia a revoluționat sursele de lumină, dar a și redefinit procesul de proiectare și a introdus noi instrumente pentru personalizarea designului de iluminat. Scenariile de iluminare prestabilite, controlate de o tabletă sau un telefon inteligent, în funcție de ocazie sau de timpul din zi, sunt acum integrate pe deplin în rețelele de la bordul yahturilor.

Ce urmeaza?

„Un superyacht personalizat durează aproximativ trei ani pentru a-l construi, așa că ceea ce specificăm astăzi ca nou, poate fi vechi până când yahtul este livrat”, spune Claudio Zimarino. „Aceasta înseamnă că trebuie să rămânem în permanență în topul celor mai recente evoluții ale tehnologiei de iluminat, corpurilor de iluminat, sistemelor de comandă și sistemelor de control.

Adaugati comentariu