Home Noutati Transportul de mărfuri cu vele
NoutatiUtile

Transportul de mărfuri cu vele

De la un vis romantic la o realitate eficientă și ecologică. După apusul erei velierelor marii în anii 1940, oamenii încep acum din nou să folosească vântul în transportul naval.

Pe măsură ce volumul de mărfuri transportate global a început să crească într-un ritm incredibil de accelerat, navele au devenit mai mari, iar orarul lor de navigație mai strict.

După 80 de ani transportul de mărfuri cu veliere revine în actualitate

Cel mai mare velier construit vreodată avea 134 de metri, nici jumătate dintr-o navă mare modernă. Dependente de vânt, navele din trecut nu puteau prezice cu exactitate ziua și ora când urmau să livreze bunurile, spre deosebire de transportul naval actual unde timpii pe care îi petrece nava acostată pentru încărcare – descărcare sunt foarte strict controlați.

Astfel, deceniul 1940 a fost ultimul care a văzut velierele folosite la scară largă în comerțul mondial.

80 de ani mai târziu, oamenii încep să conștientizeze cât de mare poluatoare este industria de shipping și fiindcă tehnologiile dezvoltate permit, navele par să vireze din nou spre vânt folosit ca propulsie principală.

Problema cu industria transportului maritim este faptul că lucrurile încep să aibă sens economic vorbind de abia de la o anumită scară în sus.

De aceea micile proiecte din anii trecuți, cum este povestea  „Project Carina” a unui cuplu care transportă ceapă din Franța în Anglia cu velierul lor de 10 metri sau a altor visători ca ei nu pot avea sens, financiar vorbind, decât dacă sunt susținute de companii care înțeleg să plătească mai mult pentru a-și transporta produsele cu amprentă de carbon aproape zero.

 

Firme specializate în transportul de mărfuri cu veliere

Dar iată că în ultimii ani încep să fie puse în practică proiecte de nave cu vele din ce în ce mai mari. Există firme care operează deja de mulți ani și care se extind, adaptând nave vechi pentru transport sau construind unele noi, moderne, dedicate acestui scop. Ca exemple, ne putem uita la Fair Transport din Olanda și Grain de Sail din Franța.

Proiectele care se așteaptă să miște industria înainte de o manieră mult mai vizibilă și pronunțată sunt cele în care se contruiesc veliere de transport mari, noi. Canopee, Neoline dar mai ales TOWT sunt nume pe care le vom reține pentru că ele crează istorie.

Este momentul de cotitură în care industria de shipping arată că se angajează foarte hotărât în folosirea vântului ca mijloc principal de propulsie pentru reducerea emisiilor de carbon în aceasă ramură încă foarte poluantă a transporturilor.

Una dintre companiile care operează veliere de transport mărfuri este compania olandeză Fair Transport. Ei au cumpărat în 2007 un căutător de mine din al Doilea Război Mondial cu 3000 de euro și au reușit  să strângă fonduri de 500 000 de euro pentru a-l recondiționa și a-l face funcțional sub forma unui velier pentru transport numit Tres Hombres.

După un început aventuros din perspectivă financiară, Fair Transport are acum trei nave care transportă mărfuri peste Atlantic și în jurul coastelor europene și încă două în proiect.

Transport sustenabil și ecologic

Costurile sunt însă ridicate, iar clienții lor sunt în special comercianți de mâncăruri și alte produse organice ai căror consumatori apreciază că produsele sunt transportate în mod sustenabil și ecologic.

În sprijinul lor vine și o teorie care spune că băuturile spirtoase, în special romul, au parte de un proces de învechire mult mai benefic pentru produs și gustul final în timpul transportului pe mare. Există distilerii care trimit special butoaie de rom în călătorii pe mare pentru a se învechi expuse la mediul marin și la mișcarea valurilor.

Învechirea romului pe mare
Învechirea romului pe mare

La bordul navelor companiei se pot îmbarca și pasageri-ucenici, persoane care vor să guste din savoarea navigației cu un velier clasic, dar și să învețe marinărie participând activ în cadrul echipajului. Costurile pentru astfel de voiaje sunt accesibile, de exemplu între Amsterdam/ NL și La Rochelle/France, 700 mile, 12 zile costă 1170 Euro pe nava Tres Hombres.

Submarine de lux pentru explorarea adâncurilor

Când vine vorba de profitabilitate, cei de la Fair Transport povestesc că de abia după 10 ani de la fondarea companiei au început să  plătească dividente către investitorii inițiali.

Ideea olandezilor se regăsește și în alte proiecte mici care folosesc nave de transport cu vele în diferite zone ale lumii. De exemplu Timber Coast operează un schooner din 1920 între Europa și America Centrală, iar o altă navă de 20m construită în 1940 pe nume Apolonia a început de curând să transporte sos iute, miere și malț pentru bere pe râul Hudson spre New York.

O poveste mai proeminentă este cea a francezilor de la Grain de Sail care de curând au lansat la apă a doua navă special construită pentru transport cu vele. Ideea lor inițială a fost transportarea sării obținută în mod tradițional prin evaporarea apei de mare pe coastele Franței.

 

O mare provocare pentru companiile care construiesc veliere speciale pentru transport a fost îndeplinirea standardelor de securitate moderne și obținerea avizelor și a certificărilor.

Din punct de vedere al arhitecturii navale este complicat să faci compromisul între asigurarea stabilității  unui velier care trebuie să poată rezista presiunii laterale exercitate de vânt și păstrarea unui volum liber pentru încărcarea mărfurior fără a supralesta nava.

Un alt exemplu este nava de 121m Canopee care este în construcție și urmează să transporte o rachetă Arianne 6 din Franța către locul de lansare din Guyana Franceză.

Ai închis marea în ochi…

Este proiectată și produsă de o companie numită Neptune Marine și este dotată cu niște aripi tip vele fixe care vor ajuta propulsia diesel principală reducând emisiile de carbon cu 35%.

În ianuarie 2023 a început construcția navei Neoliner, o navă de 136 metri având ca propulsie principală un sistem de vele rigide cu două catarge care se pot coborî pentru trecerea pe sub poduri și derivoare retractabile pentru a intra în porturi mai puțin adânci. Armatorul navei va fi compania Neoline dar printre finanțatori se află și gigantul industriei de shipping, CMA-CGM.

Am păstrat pentru final poate cel mai spectaculos proiect de transport maritim cu vele la scară mare, TOWT.

TOWT înseamnă Trans Oceanic Wind Transport. Compania mizează pe faptul că în larg vânturile sunt predictibile, iar velele sunt mijlocul cel mai eficient de a le folosi pentru a transporta mari cantități de mărfuri pe distanțe vaste.

Ei operează veliere de transport din 2011 dar până în prezent au folosit nave vechi, clasice, potrivite pentru acest rol. Și-au dorit însă dintotdeauna să primească în flotă veliere moderne adaptate zilelor noastre. Recent au demarat construcția unei familii de două veliere surori de 81 metri și 1000 tone capacitate de încărcare.

„Iluminatul pe yacht nu este strict funcțional. Acesta ajută la crearea unei experiențe de vis!”

Își propun ca prin aceste nave care vor parcurge distanțe foarte mari pe glob, cu viteze medii peste 10 noduri să impacteze lumea maritimă propunând o soluție practică de reducere a emisiilor de carbon.

Iar noi ne putem mândri că prima dintre aceste nave se construiește în România, este în stadiu avansat de producție la șantierul Piriou ATG din Giurgiu.

Surse: neoline.eu; neptunemarine.com; graindesail.com; fairtransport.eu; towt.eu

 

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EsențialLa ziLifestyleNoutati

Ce au în comun eleganța, stilul, rafinamentul și yachting-ul?

Pe 10 aprillie la Constanța s-a inaugurat un nou showroom Consigleri. Acesta...

Astondoa AX8
Noutati

Astodoa AX8 debutează la Salonul Nautic Internațional de la Palma

Astodoa AX8 debutează la Salonul Nautic Internațional de la Palma. Flybridge Astondoa...

LifestyleNoutati

BAC Mono X, un monopost de Formula 1 pentru drumurile publice

Există mașini care te duc din punctul A în punctul B. Apoi...

DesignLa ziLifestyleNoutati

Maserati revine la Rolex Monte-Carlo Masters cu exclusivistul MC20 Cielo

Maserati revine la Rolex Monte-Carlo Masters cu exclusivistul MC20 Cielo. Brandul italian...