Producătorii de submarine de lux s-au pregătit pentru colaps după ce o expediție la epava Titanic s-a încheiat cu un dezastru. Sunt însă încă suficienți oameni cu spirit de aventură suficient de puternic care visează să exploreze abisul oceanelor.

Implozia tragică a submarinului Titan al celor de la OceanGate, acum un an, a pus o pauză colectivă în scufundările de adâncime pe RMS Titanic , dar un miliardar din Ohio este gata să încerce din nou.
OceanGate i-a determinat și pe alții să încerce
Mogul imobiliar, Larry Connor, are, la 74 de ani, un spirit de aventură nealterat, și plănuiește să se scufunde 12.500 de picioare, până la rămășițele celui mai faimos vas de croazieră din lume, pentru a ajuta la restabilirea încrederii în expedițiile de adâncime în urma dezastrului OceanGate.
Lamborghini a prezentat Technomar 4000CP pentru Lamborghini ’63 Super-Yacht
Motiv pentru care l-a și contactat pe cofondatorul Triton Submarines, Patrick Lahey, la scurt timp după ce submarinul Titan a explodat în iunie anul trecut, pentru a afla în ce măsură compania acestuia ar putea construi un submarin capabil să ajungă la epavă în siguranță. Iara cesta l-a asigurat că va face tot ce este cu putință pentru ca proiectul să prindă viață.

Determinarea lui Lahey nu este întâmplătoare. În primul rând este unul dintre cei mai experimentați operatori de submersibile din lume.
El a pilotat un submarin până în cel mai adânc punct al oceanului, la peste 35.000 de picioare sub suprafața apei, în Pacificul de Vest.
În plus, în urmă cu un an, după tragicul incident al Titan-ului, a fost cel care nu numai că și-a exprimat convingerea că nișa submarinelor de lux va rămâne în viață, ci chiar s-a transformat într-un purtător de cuvânt al industriei.
Riva El-Iseo primul motorboat full-electric certificat RINA
Patrick Lahey a amintit că îl avertizase pe CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, încă din 2018, că trebuie să ia toate măsurile pentru ca Titan să fie suficient de sigur pentru a se scufunda până la epava Titanicului.
Comenzile pentru submarinele de lux au scăzut
Ori, se pare, Rush i-a ignorat sfaturile. Titan era un submersibil neclasificat, ceea ce înseamnă că nu era certificat, și a fost construit folosindu-se modele experimentale și materiale, cum ar fi fibra de carbon, care erau predispuse la crăpare după scufundări repetate.

Lucru pe care nici Triton, firma lui Lahey, nici U-Boat Worx din Țările de Jos, nu obișnuiesc să-l facă. Iar Eyos, o altă companie care activează pe piața submarinelor de lux, închiriază exemplare care au deja certificare.
Desigur, după incidentul Titan, industria a avut de suferit. Comenzile pentru submarinele de lux au scăzut, la fel întâmplându-se și cu numărul celor care au ales să mai plătească milioane pentru a beneficia de un scaun precum cel dintr-un avion pentru o scufundare.
Project Neptune – dezvoltat de Aston Martin și Triton Submarines
U-Boat Worx a fost nevoită să renunțe la aproape jumătate dintre angajați. La Triton, compania lui Lahey, lucrurile au stat mai bine din acest punct de vedere, însă și el recunoaște că înainte de catastrofa OceanGate avea în lucru 15 proiecte, însă unul a fost oprit instantaneu de viitorul proprietar, iar câteva au fost puse în stand-by.

Într-un astfel de context a apărut telefonul primit de la Larry Connor. Cel care, spuneam, este dependent de adrenalina pe care ți-o dă aventura extremă. A fost, cu un submersibil, în Groapa Marianelor, dar a ajuns și pe Stația Spațială Internațională.
Vreau să le arăt oamenilor din întreaga lume că, deși oceanul este extrem de puternic, poate fi minunat și plăcut și le poate oferi experiențe care să le schimbe viața dacă procedează corect și respectă regulile”, i-a spus Connor lui Lahey atunci când și-a exprimat dorința ca Triton să construiască un submersibil capabil să ajungă la Titanic.
El și Lahey plănuiesc să facă călătoria Titanicului împreună într-o navă de două persoane.
„Patrick s-a gândit și a proiectat acest lucru de peste un deceniu. Dar nu aveam materialele și tehnologia”, spune Connor. „Nu puteai să construiești acest submarin acum cinci ani.”
Triton 4000/2 Abyssal Explorer
Acum există o bază. Este vorba despre Triton 4000/2 Abyssal Explorer, care este listat pe site-ul companiei pentru 20 de milioane de dolari.
„4000” reprezintă adâncimea la care se poate scufunda în metri. Iar Titanicul se odihnește la 3.800 de metri. Acea navă de 15 picioare are o siluetă hidrodinamică, o cocă acrilică și aripi pliabile de 10 picioare.
Silver – o navă spațială pe apă ce ar putea deveni realitate!
Succesorul personalizat al lui Connor, care ar trebui să fie proiectat până în vara anului 2026, va fi dotat cu lumini și camere pentru filmări de aproape și observare științifică.
În plus, uriașa sferă acrilică le va oferi celor doi navigatori o vedere neobstrucționată, la 360 de grade, asupra lumii subacvatice.
„Călătoria durează mai puțin de două ore, mult mai rapid decât era posibil anterior”, menționează responsabilii companiei americane.
Connor a mai spus că s-ar îmbarca în călătoria propusă doar dacă submarinul său este pe deplin certificat de o organizație marină.

„Dacă nu putem face asta, ceea ce numim „s și s” – în siguranță și cu succes – pur și simplu nu o vom face”, a conchis el.
Nu există un interval de timp pentru expediția planificată, dar Connor se așteaptă ca The Explorer—Return to Titanic să fie realizată într-un interval de timp de doi ani și jumătate până la trei ani.
Adrian Newey își construiește propriul yacht pentru a „naviga în jurul lumii”
Comentați?