BOOT 2024: Code 0.1 „vintage day sailer” cu dublă personalitate

Code 0.1

Code 0.1 continuă succesul modelului Code 0 imaginat de Michel Douville de Franssu, model ce a reprezentat punctul de cotitură în existența Black Pepper Yachts.

Elegantul „dayboat” cu silueta sa neo-clasică, adoptă codurile estetice ale predecesorului, dar cu un twist: deși este o evoluție, trebuia să fie sau să aducă ceva diferit, ceva nou, dar fără a ieși din tiparul spiritului familial.

Să aducă o schimbare, dar fără a se schimba de fapt, iar la Boot 2024 am putut admira noua siluetă marcată de formele mai netede și etrava inversată și cu o dublșă personalitate: racer și cruiser.

Povestea Black Pepper

Michel Douville de Franssu fondator al Black Pepper este inginer agronom ca formație. Michel a visat la primele sale bărci sub alte ceruri. Era în Africa, locul unde s-a născut și unde a fondat prima sa companie de prelucrare a materialelor naturale pentru industria parfumurilor și a aromelor. Aromele brune sunt specialitatea sa, cafea, cacao, vanilie, dar și Black Pepper… așa s-a născut numele șantierului naval.

Pasionat de mare și de ambarcațiuni încă de la o vârstă fragedă, din 2007 nostalgia pentru mare l-a prins din urmă și nu a mai putut rezista tentației. Estet în adâncul sufletului său, el nu a putut găsi însă o „barcă pe gustul său”, iar dorința de a-și crea propriul companion de călătorie a crescut exponențial. Și astfel, cu un dram de nebunie, a început să construiască „barca” pe care o avea în minte: Code 0.

Lansat în 2019, în forma sa clasică, modelul a continuat să evolueze, așa cum se întâplă de fiecare dată cu modele din familia Code. Astfel, din 2023 a fost introdusă noua versiune „Sundeck” de către constructorul cantonat la Nantes în Franța.

Un modern „vintage day sailer”

Code 0.1 este un velier de tip „dayboat” sau un „day sailer” mai corect, cu un stil de inspirație neoclasică, realizat în întregime din carbon, conceput fiind deoportivă pentru croaziere și regate.

Într-o scurtă discuție pe care am purtat-o chiar în cochetul stand al Black Pepper Yachs, aflat undeva pe o latură a halei destinată velierelor mari, dna Carine Dewavrin mi-a precizat care sunt principalele caracteristici nautice pentru care modelele Code sunt atât de apreciate.

635 ft2 suprafață velică upwind

36.4’ LOA

2 400Kg greutate

Având o greutate de puțin peste 2400 kg la o lungime de 36 de picioare (aproximativ 10m) și o suprafață velică de 60m2 (upwind), Code 0.1 obține performanțe uimitoare în menținerea direcției pe vânt tare, are potențialul de urca extrem de mult datorită rigging-ului solid, greutății reduse și a lestului precum și a pescajului și echipării.

La aceste performanțe se adaugă și o altă calitate, pe care am putut și eu să o remarc static, și anume habitabilitatea, atât în cockpitul deschis, cât și în interior.

O privire de ansamblu asupra interiorului Code 0.1 este AICI

Code 0.1 al Black Pepper Yachts
Code 0.1 al Black Pepper Yachts

Tot din prezentarea lui Carine am înțeles că navigația la bordul noului Code 0.1 este foarte simplă sau mai exact simplificată; toate manevrele fiind concepute și poziționate astfel încât să poată fi acționate cu ușurință, fiind pozițioate la o lungime de braț.

O barcă concepută pentru regate, dar potrivită pentru familie

Cum barca este gândită și pentru a fi condusă single sau short handed, printre highlight-urile echipării se numără focul autovoltant (self tacking jib) precum manevrele din cockpit, cum ar fi școta randei și a traveler-ului randei compuse în aceeași „manevră”.

Cel mai probabil, performanțele remarcabile sunt obținute mai ales datorită masei reduse, a hidrodinamicii moderne a etravei și chilei. Este ușor de intuit că barca zboară practic chiar și pe o briză redusă ca intensitate, iar coca brăzdează cu ușurință valurile sau surfează la fel de ușor pe vânt purtător.

Există de asemenea și opțiunea echipării cu chilă retractabilă, ceea ce permite bărcii să intre și în ape mai puțin adânci, respectiv în mai multe tipuri de marine și locuri de acostare.

Controlul direcției se realizează prin-un sistem cu două cârme, modelul expus fiind cu acționare prin eche, dar opțional fiind disponibil și sistemul cu o timonă poziționată central în cockpit. De asemenea, arborada din carbon asigură suficientă rigiditate pentru orice fel de solicitare și o gamă infinită de reglaje în timpul trimming-ului.

Code 0.1 al Black Pepper Yachts

Lățimea mare din dreptul cuplului maestru spre pupa asigură putere și rigiditate, lucuri esențiale pentru performanță și confort.

De asemenea, înâlțimea și volumul interior asigură confortul care este așteptat de la un cruiser, fapt esențial pentru o navigație de agrement alături de fasmilie sau prieteni.

Code 0.1 este disponibil în trei variante de echipare:

Classic: cockpit închis

Sun-Deck: cockpit deschis

Spirit: chilă scurtă și randă realizată de Marconi

Toate aceste versiuni pot fi oferite standard „Sea” sau „Lake” cu arboradă pentru performanță, respectiv cu chilă fixă sau escamotabilă și cu propulsie cu motor diesel sau electric.

Opțiuni:

– Echipare interioară modulară ce poate fi personalizată
– Electronică de navigație, vele și echipare – disponibile à la carte.

La interior totul este conceput pentru a fi cât mai simplu, eficient și funcțional, precum și foarte ușor de întreținut. Pentru că o barcă trebuie să arate bine, să fie în același timp performantă, dar și ușor de întreținut

Specificații Tenhice

Lungime (LOA)             36,4

Lățime                           9,84′

Draft                              3.1/8.2′

Greutate.                       2,400 kg

Arboradă.                      Carbon

Supafață velică              635/1,636ft2

Motor                             14CP

Construcție cocă           Carbon Epoxy EC

Categoria de navigație  B

Cabine/paturi                 3×2

Designer                        M.Lombard

Șantier                           Black Pepper®

Design.                          M. de Franssu

Prețul pentru un model ready to sail, cu velatură, sisteme electronice de navigație, motor diesel 14CP, pilot automat, teak, interior echpat (in genul celui prezentat la BOOT) este de 320 000€ (fără taxe).

 

 

Adaugati comentariu