Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze

Am stat de vorbă cu Marian Tiță, un vechi colaborator al revistei YachtExpert și yachtexpert.ro, despre destinațiile de sailing din Turcia, țară care revine din punct de vedere turistic în preferințele românilor. Iar pentru că ne place marea și sailingul de ce să nu îmbinăm avantajele excelentelor servicii turistice din Turcia, prețurile mai mici și  peisajele superbe oferite de navigația în Estul Mării Egee.

Dacă încă vă gândiți că veți ajunge la sailing anul acesta, sudul Turciei și insulele Dodecaneze sunt una dintre cele mai accesibile destinații cu prețuri foarte atractive la charter, golfuri izolate și insule aproape nedescoperite. Iată care sunt în opinia lui Marian Tiță cele mai importante și frumoase 10 destinații: golfuri, insule, obiective turistice, locuri și locașii care nu trebuie ratate.

Golful Hisarönü

Acest golf este situat în apropiere de Marmaris, la capătul estic al Peninsulei Datça. Este un golf cu peisaje spectaculoase date de relieful stâncos. Aici sunt câteva dintre locurile de ancorat preferate de noi: Selimiye, Orhaniye, Koçabahce (cunoscut și ca „Sailors’ Paradise”) sau Dirsek Bükü.

Puteți închiria bărci din Orhaniye, dar nu este departe nici dacă vreți sa ajungeți aici cu o barcă închiriată la Marmaris.

Golful Fethiye

Două centre importante de sailing s-au dezvoltat în acest golf în ultimii douăzeci de ani: Fethiye și Göcek.

Dacă Fethiye este cunoscut datorită atracțiilor sale turistice, Göcek este o stațiune dezvoltată mult datorită sailingului și apropierii sale de aeroportul Dalaman (27 km).

Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze
Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze

Un număr mare de companii de charter oferă bărci în aceste două porturi. Dacă alegeți să veniți aici, veți fi impresionați de verdele pădurilor de pini și măslini care intră până în mare.

Recomandăm acest golf celor mai puțin experimentați datorită distanțelor scurte și a mării foarte blânde din această zonă.

Symi

Este bijuteria ascunsă a Dodecanezelor. Cândva celebră pentru constructorii săi de trihantire (bărci tradiționale de lemn), astăzi este destinația favorită a multor artiști și celebrități care se ascund aici de lumina reflectoarelor.

Deși noi facem, de obicei, o oprire de o noapte pe Symi, această insulă poate fi o destinație de aproape o săptămână.

Refugiați în Paradis

Golfurile Sf. Gheorghe (cu o plajă mică la baza unui munte), Panormitis (care găzduiește o mănăstire importantă a ortodocsiei grecești) sau Pedi (cu un mic sat cu 2-3 taverne) sunt atracții în sine pentru oricine este în căutarea unor locuri izolate.

Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze
Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze

Orașul Symi este și el plin de farmec, cu magazine și cârciumioare mici, elegante.
Puteți vizita și insula Halki, sora cea mică a insulei Symi, o insulă foarte frumos colorată și cu doar 300-400 de locuitori permanenți.

Ca să ajungeți aici, cel mai simplu este să închiriați o barcă din Rodos sau Marmaris.

Bodrum

Cunoscut în vremurile antice sub numele de Halicarnas, orașul găzduia una dintre cele șapte minuni ale lumii antice: Mausoleul din Halicarnas. Cu trei marine moderne (Bodrum, Turgut Reis, Yalikavak) care în total numără peste 2000 de ambarcațiuni cu vele și motor, Bodrum este cel mai mare centru de yachting din zonă, atât de pe malul turcesc, cât și de pe cel grecesc.

Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze
Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze

Încărcătura sa istorică, atracțiile turistice (restaurante, centre de distracție, magazine etc.) precum și poziția sa geografică, au făcut ca Bodrumul să devină punct de plecare pentru multe companii de charter din Turcia. De aici puteți organiza trasee spectaculoase fie de-a lungul coastei Peninsulei Datça, fie spre nord, spre Didim, Kușadasi sau Izmir, fie spre Insulele Dodecaneze.

Golful Gökova

Una dintre destinațiile favorite ale lui Jacques-Yves Cousteau, golful Gökova are unele dintre cele mai spectaculoase priveliști și locuri de ancorat din această zonă.

Insula Cleopatrei, cu ruinele unei case de vacanță ale misterioasei regine și nisip adus din Sahara, Golful Englezesc, un loc foarte bine protejat folosit de englezi in Al Doilea Război Mondial pentru a ataca germanii care controlau Insulele Dodecaneze din vecinătate, Karacasögüt, cu clubul sau de yachting elegant, sunt doar câteva dintre locurile foarte căutate în acest golf idilic.

Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze
Top 10 destinații de sailing idilice în sudul Turciei și insulele Dodecaneze

Dacă vreți să petreceți o vacanță la sailing aici, cel mai simplu este să închiriați o barcă din Bodrum sau Turgut Reis.

Tilos și Nisiros

Sunt două dintre insulele mai puțin animate ale arhipelagului Dodecanez. Tilos este un loc idilic, cu un port foarte bine protejat, cu doar câteva sute de locuitori permanenți.

După câteva zile te vei simți ca acasă încât vei avea sentimentul că ești unul dintre localnici. Insula vecină, Nisiros, este mai aproape de civilizație și un pic mai animată, dar păstrează totuși farmecul unei insule mici. Dacă ajungeți acolo, faceți un tur al insulei și vizitați vulcanul din vârful insulei.

Marmaris

Unul dintre cele mai protejate golfuri din Mediterana, Marmaris este locul nostru preferat de pornire pe mare. Pe lângă infrastructura foarte bine pusă la punct, Marmaris are avantajul că îți permite ca într-un charter de o săptămână să poți pleca spre o mulțime de destinații interesante: la este poți merge către Fethiye și Göcek, la vest poți merge lejer către Golful Hisarönü sau mai departe către Peninsula Datça și Bodrum, în timp ce la sud vei putea merge către Insula Rodos și Arhipelagul Dodecanez.

Pe lângă destinațiile multiple, Marmaris este și unul dintre cele mai active centre de yachting sportiv. Clubul de Yachting din Marmaris organizează regate de-a lungul anului, chiar și în lunile de iarnă.

Kaș

Situat mai la est, către Antalya, Kaș este unul din acele locuri de care nu știai nimic, nu aveai nici o așteptare, dar îți rămâne în suflet. Chiar dacă nu este cea mai populară zonă de sailing, Kaș beneficiază totuși de o marină modernă, bine protejată natural, precum și de o altă marină mai veche a primăriei situată chiar în centrul orașului.

Orașul este foarte interesant din punct de vedere arhitectural. O tură de sailing aici ar trebui neapărat să includă insula Kastelorizo situată la doar căteva mile distanță, precum și Kalkan, Kekova și plaja Kaputaș.

Golful Yeșilova

Mai puțin cunoscut, însă foarte spectaculos, Yeșilova este golful delimitat de Sögüt, Bozburun și Insula Symi. Cu multe locuri de ancorare foarte prietenoase, apa excelentă și restaurante cu ponton, acest golf este un paradis al yachtsmenilor.

Participă la regate în jurul insulelor Dodecaneze

Ne place la Sögüt pentru restaurantul Octopus și apusurile spectaculoase, Bozburunul este foarte interesant datorită portului care este inima orașului, fiind un oraș care se poate confunda foarte ușor cu unul grecesc.

Peninsula Datça

Principalul oraș de pe această peninsulă este Datça. De zici puteți naviga fie spre est în Golful Hisarönü, fie spre vest, unde veți găsi 2-3 locații spectaculoase. Nouă ne place foarte mult Hayitbuku, unde este un loc perfect de înotat și unde puteți să vă bucurați de o atmosferă idilică, precum și la în capătul vestic al peninsulei, la Knidos, unde veți ancora într-un port antic, construit acum mai bine de două mii de ani. Aici vă puteți plimba printre ruinele vechiului Knidos. Nu vă va stingheri absolut nimeni pentru că cea mai apropiată localitate este la mai bine de 20 km.

 

Citește și:

Vremea ideală pentru sailing

Charter cu sau fără skipper închiriat

Adaugati comentariu