„Miles Building” pentru cei care vor mai multă practică de sailing

Conceptul de Miles Building nu are echivalent în limba română, dar într-o traducere liberă s-ar putea explica prin sintagma „acumulează experiență”. RYA (Royal Yachting Association) a dezvoltat acest concept prin faptul că pentru a urca în ierarhia asociației ca skipper trebuie mai întâi să acumulezi experiență, iar în navigație experiența înseamnă a naviga. L-am întrebat pe Andrei Perju, trainer Capetan, ce reprezintă mai exact acest concept, ce presupune acumularea de experiență în sailing și unde se poate face acest lucru.

„Miles Building” reprezintă în primul rând  nivelul următor în materie de navigație. Așadar, după ce ai decis că ești pe viață îndrăgostit de mare și de navigația cu vele, pentru că în special despre acest tip de navigație vorbim aici, și ai început să mergi în charter, mai întâi ca și crew member, iar apoi ca skipper, va veni un moment când vei vrea mai mult sau vei avea pur și simplu nevoie de mai multe mile sub chilă pentru a dobândi experiență și încredere.

Practic ideea de a acumula experiență o reprezintă fiecare ieșire pe mare, dar pentru a fi cu adevărat relevantă orice ieșire trebuie să fie suficient de lungă astfel încât să includă navigația pe timp de zi și de noapte, pe diverse stări ale vremii și ale mării, complexitatea condițiilor fiind primul pas al evoluției.

În funcție de cunoștiințele pe care le ai poți opta pentru sejururi de charte axate pe navigație, și mai puțin pe party, participarea la regate, naționale sau internaționale, participarea la livrarea unor ambarcațiuni (delivery boat), cursuri de pregătire pentru skipperi, sau așa cum oferă prorgama Capetan.club sesiuni dedicate „Miles Building”- singurii care au un astfel de program dedicat acumulării de experineță. Și firesc, am vrut să aflu mai multe de la Andrei Perju:

Andrei Perju – trainer Capetan

Miles Building – pe bune

Andrei cum poate fi explicat conceptul Miles Building, pentru că vedem din ce în ce mai des folosită această sintagmă în special de către școlile de navigație, care oferă astfel posibilitatea absolvenților de a face mai multă practică?

Pentru cei care își doresc să vadă cum este să nu pui piciorul pe pământ pentru mai mult de 24h există acest  concept „Miles Building”. Mai exact, Miles Building – cel putin in concepția celor de la Capetan – reprezintă acoperirea unei distanțe cât mai mari într-o săptămână de charter, respectiv acumularea de mile pentru certificări ulterioare, navigație 24 din 24, carturi și un program bine pus la punct – astfel încât niciun participant să nu sufere de oboseală excesivă. Pentru asta se respectă o rutină zilnică (inspecție – mâncare – curățenie) și se ține un jurnal de bord la fiecare oră.

Care este deosebirea dintre conceptul de „miles building” și cel de charter? 

Acestea sunt doar o parte din ceea ce se petrece în mod normal într-un pasaj offshore. Pe lângă miles-buildingul clasic de o săptămână, mai există si miles-building-ul delivery, adică livrarea unei ambarcațiuni din punctul A in punctul B într-un interval de timp prestabilit – lăsând întotdeauna o marjă de siguranță.

Livrările noastre sunt din marinele fabricii (Les Sables d’Ologne / La Rochelle), până în Grecia, fie Lefkada, fie Atena. Atat miles-building-ul clasic cât și livrările sunt făcute în așa fel încât rutele să cuprindă niște puncte de interes, o modalitate care ajută psihicul „să parcurgă” mult mai ușor această perioadă îndelungată pe mare.

Cum adică ajută „psihicul”?

Fie că vorbim de o cafea într-un loc idilic, o plimbare într-o cetate, o baie pe o plajă pustie sau trecerea Golfului Biscay, navigația prin Gibraltar sau strâmtoarea Messina, toate aceste praguri sunt foarte benefice, fiecare fiind un țel în sine.

Aceste miles-building-uri reprezintă o metodă facilă de a descoperi dacă genul ăsta de sailing iți este potrivit. Pe lângă experiența personală legată de sailing este foarte interesant și să vezi cum relaționezi cu personalitățile diverse ale celorlalți membri ai echipajului pentru o perioadă atât de îndelungată, cu oameni diferiți cu care trebuie să împarți cartul și barca.

Atunci îți dai seama de metodele de comunicare utile și de nivelul de toleranță pe care trebuie sa ți-l asumi, în așa fel încât să nu miroasă permanent a rascoală. Mediul este diferit de cel dintr-o săptămână de charter, unde zilnic beneficiezi de opriri lungi, pe care le poți asemui cu supape de supraplin care te ajută să te resetezi și să te întorci cu forțe proaspete pe barcă și în sânul echipajului. În timpul miles-buildig-ului nu ai luxul acestor perioade de respiro.

Permisul este primul pas, dar practica este vitală pentru o vacanță reușită de sailing

Așadar, cu ajutorul conceptului de Miles Building poti să acumulezi mile benefice pentru propria experiență și eventuale certificari ulterioare, și poți să iți dai seama dacă sailingul, pentru tine, reprezintă o pasiune în sine, dincolo de săptămânile de charter clasice.

 

 

Adaugati comentariu