Hope, Quebramar și Odessos 25 – câștigătorii Cupei României Alpha Bank 2019

Cupa României Alpha Bank s-a încheiat și anul acesta după cinci regate organizate pe parcursul a trei luni care au testat limitele competitorilor și i-au făcut să se autodepășească. Regatele au avut loc la Marina Eforie și la Marina Limanu și au fost formate atât din curse mai lungi, de tip coastal, în care se pune accent mai mult pe tactică și strategie, dar și din regate scurte, de tip inshore, în care accentul cade pe manevre, coordonarea și comunicarea între membrii echipajului având un rol primordial.

Formată din Regatele Callatis, Ziarul Financiar, Kaufland, Bricul Mircea și Poseidon, ultima dintre acestea fiind o regată internațională organizată în parteneriat cu Nautical Club Balchik și cu o cursă offshore care a avut startul în Eforie Nord și sosirea în Balcic, ediția din acest an a Cupei României a fost apreciată de mai mulți competitori ca fiind una foarte echilibrată.

Cupa României Alpha Bank 2019 -Iulia Fulicea (skipper Quebramar)
Cupa României Alpha Bank 2019 -Iulia Fulicea (skipper Quebramar)

Așa cum spune și Iulia Fulicea, skipperul ambarcațiunii Quebramar – câștigătoarea locului 2 la clasa ORC A&B și a locului 1 la clasa ORC A – „Anul 2019 a fost diferit datorită numărului mare de echipaje foarte bine pregătite care au luat startul în cele cinci etape. Deși sună a clișeu, nivelul a crescut simțitor, multe curse au fost decise la o secundă, iar câștigătorii au fost cei care au mers cel mai constant. Spre deosebire de anii trecuți în care o ambarcațiune domina clar, anul acesta a existat un număr mai mare de echipaje care s-au bătut până la ultima regată”.

Anca Mureșan, tactician și navigator pe Adria, câștigătoarea locului 2 la clasa ORC C, a mai observat „că și comunitatea pasionaților de yachting din România s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, echipajele sunt mult mai bine pregătite, au investit în programe de pregătire profesionale, în echipamente, în ambarcațiuni, în gadgeturi. Au mers la foarte multe competiții în străinătate și au văzut care este nivelul acolo. Iar acum, așteptările oamenilor au crescut. Își doresc curse care să le solicite mult mai mult ambarcațiunea, echipamentele, pregătirea, experiența de lucru în echipă și, de ce nu… rezistența fizică și inteligența”.

Desfășurându-se pe o perioadă de trei luni, Cupa României Alpha Bank le-a oferit competitorilor toate tipurile de condiții, de la 6 la 26 de noduri viteza vântului, soare și ploaie, iar regatele au crescut nivelul de adrenalină resimțit de membrii echipajelor.

A fost și cazul lui Melx, ambarcațiunea câștigătoare a locului 2 la clasa ORC A. „Acest lucru s-a dotarat și faptului că în prima cursă am obținut un rezultat bun, ceea ce ne-a dat impulsul de a crede în noi, de a ne pune toate simțurile la treabă și de a optimiza atât barca, cât și rolurile echipajului. Dacă anul trecut echipajul abia s-a format in jurul lui Mihael Neagu și a lui Claudiu Balcau, iar repartiția pe posturi era destul de redusă, anul acesta echipajul a trebuit analizat, optimizat și repartizat pentru a-și atinge parametrii maximi și pentru a putea acoperi și alte roluri atunci când necesitățile o cereau”, au spus reprezentanții echipajului Melx.

Astfel, cu mai multă experiență și cu entuziasm, echipajele se pregătesc acum de Campionatul Național Offshore Alpha Bank care va fi împărțit în două etape (13-15 septembrie și 27-29 septembrie) și care va avea loc la Marina Eforie (prima etapă) și la Marina Limanu (a doua etapă). Campionatul național marchează sfârșitul anului competițional pentru regatele offshore, urmând ca acestea să reînceapă în primăvara anului 2020.

 

            Clasamentul final Cupa României Alpha Bank

            Clasa ORC A&B

Locul 1 Hope (skipper Mihai Făgărășan)

Locul 2 Quebramar (skipper Iulia Fulicea)

Locul 3 Incognito (skipper Bogdan Ion)

 

Clasa ORC A

Locul 1 Quebramar (skipper Iulia Fulicea)

Locul 2 Melx (skipper Mihael Neagu)

Locul 3 LZ Yachting (skipper Lachezar Bratoev)

 

Clasa ORC B

Locul 1 Hope (skipper Mihai Făgărășan)

Locul 2 Incognito (skipper Bogdan Ion)

Locul 3 Simina (skipper Cristian Ghelner)

 

Clasa ORC C

Locul 1 Odessos 25 (skipper John Popescu)

Locul 2 Adria (skipper Ion Popescu)

Locul 3 Bonvi (skipper Cătălin Homeag)

Adaugati comentariu