O destinaţie ademenitoare, la mică distanţă de graniţa italiană. Oferă insule mici şi mari şi rade, care se înşiră una în spatele celeilalte de-a lungul unei coaste tot mai diverse.
Zona este o adevărată „sală de sport” pentru toţi navigatorii amatori de vele indicată tuturor navigatorilor. E mai animată la Nord şi pe uscat, arhipelagurile şi insulele externe fiind mai puţin locuite. Ţara este amenajată rapid pentru a face faţă succesului turistic. Noua autostradă, situată de-a lungul coastei, face mai comodă ajungerea aici. În ultimul timp, la Zara, au fost deschise diferite porturi mici cu noi posibilităţi de legare la ţărm. Oferta culturală este diferită şi pe gustul tuturor: de la pasionatul de antichităţi la cel de artă contemporană. Sunt recomandate vizitele pe uscat, foarte plin de verdeaţă, mai ales în perioada estivală. Serviciile pentru navigaţia de recreere sunt la un nivel bun. Flotele de închiriat sunt mari şi bine întreţinute. Costul vieţii este mediu.
Preţ de listare la cerere
Bărci: 40′ 2.780 euro
Lungime: 12 m, 2/3 cabine, 2 băi, 4/6 locuri
Barcă: 50′ 4.870 euro
Lungime: 15 m, cabină 4+1, 4/5 băi, 8/10 locuri
Catamaran cu velă: 40′ 5.600 euro
Lungime: 13 m, 4 cabine, 4 băi, 8/10 locuri
Cu motor: 37′ 5.800 euro
Lungime: 12 m, 2 cabine, 1 baie, 4 locuri
Skipper: de la 110 euro la 130 euro pe zi.
Notă: preţuri pe săptămâna de închiriere.
Ruta recomandată
Itinerariul nostru propune o rută clasică. Se pleacă de la Zara şi, navigând spre nord, se ajunge la marea insulă Ugljan, Sestrunj, pentru a naviga apoi şi a putea petrece o noapte bine adăpostiţi, în trecerea strâmtă dintre Molat şi Ist. Ajunşi la latura externă a arhipelagului, rămâne de făcut o serie de popasuri în golfurile care aproape formează lacuri de-a lungul coastei Dugi Otok, înainte de ajungerea în labirintul insulelor Incoronate. Zeci de insule, aproape deşertice, fără locuitori şi arbori, formează un peisaj lunar unic. Interminabilul şir de insule continuă până la fiordul Sebenico. Odată ajunşi pe coastă, prora se îndreaptă spre Nord, trecând prin frumoasa insulă/peninsulă Murter, revenind apoi spre Zara. Un itinerariu diferit, dar nu mai puţin frumos, este cel care are ca teatru marele golf Fiume, ajungând la insulele mari şi verzi ale zonei Quarnaro cum este Veglla, Cherso, Lussino şi Arbe, cu portuleţele lor înconjurate de sate cu aer medieval.
Date utile
Pentru: experţi şi începători, dacă apreciază liniştea şi calmul. Nu lipsesc ocaziile de distracţie, mai ales în insulele situate mai la Nord.
Baze: Kremik, Dubrovnik, Betina, Trogir
Flote: Sunsail, Kiriacoulis, Moorings şi diferite flote locale
Structuri pe uscat: bune
Meteo: o zonă mai protejată de bora, chiar dacă atunci când bate încreţeşte rapid marea.
Permis nautic: cerut cu certificat Rtf
Alte documente: taxă de intrare pe baza lungimii bărcii
Sosirea:
• cu maşina, în Dalmaţia, se poate ajunge cel mai bine pe noua autostradă situată de-a lungul coastei (A1 Zagabria-Bosiljevo-Zara-Sebenico-Spalato-Šestanovac). Intrarea Sloveniei în UE a determinat grăbirea trecerii vehiculelor la frontiera cu Croaţia.
• cu bacul: principalele legături via mare cu Italia: Ancona – Zara; Ancona – Spalato – Curzola; Ancona – Spalato; Pescara – Spalato; Bari – Dubrovnik – Spalato – Fiume; Bari – Dubrovnik; Ancona – Lissa. Pe lângă navele-bac, există legături cu bărci cu motor rapide.
• cu avionul: aeroporturi internaţionale Zagabria, Spalato, Dubrovnik, Fiume, Pola, Zara şi Osijek.
Informaţii: www.croatiaairlines.com și www.croatia.hr